Дни на Вазов

Георги Пандев и Тодор Кюркчиев

През 2020 година се навършват 170 години от рождението на Народния поет Иван Вазов, който е считан за ,,Патриарх на българската литература”. Той твори в почти всички литературни жанрове, като творчеството му е несравнимо по обем. Приносът, който Вазов е дал за развитието на българската култура, е колосален.

В знак на почит нашето сдружение организира различни начини за припомняне на неговото творчество. Активисти от сдружението изработват илюстрации и рисунки към специално подбрани лирически произведения от Вазов. Стихотовренията са сред по-малко известните творби на поета и точно затова си заслужава да се видят.

Освен това Ви предлагаме и видео рецитали върху избрани Вазови произведения. Те включват по-класическите и известни творби на поета, които са оставили своята вечна следа в българската литературна памет. Подготвили сме и много други интересни разработки в разновидни формати, свързани по различни начини с обществената фигура Вазов, както и с личния живот на поета.

Стремежът ни е да почетем творчеството на Народния поет както с познати, така и с по-малко познати творби. На тази страница може да следите колекцията рисунки, видео рецитали и други разработки към т.нар. „Дни на Вазов“ по случай 170 годишнината от рождението на твореца. Всички разработки вижте тук:

Натиснете върху видео, за да Ви отведе при съответния рецитал!
Play Video
Натиснете върху картина, за да Ви отведе при съответното Вазово стихотворение!

Каквото е Пушкин за руската литература, каквото е Юго за французите, това за нас е Иван Вазов.

Атанас Капралов​