Големите любови на Иван Вазов

Георги Пандев, 17.07.2020г.
Повечето хора свързват Иван Вазов с неговото огромно по обем и безценно по съдържание творчество. Всеизвестни факти за поета са почитта му към всичко родно, възхищението пред величието на природата ни и преклонението пред историята на народа ни. Истината обаче е, че това далеч не е всичко, което е вълнувало Вазовото сърце. Поетът изживява силните чувства и страсти на любовта неколкократно през своя живот. Поетът бива както окрилен от любовното опиянение, така и повален от понякога тежките удари на любовта. В този кратък материал ще проследим големите любови в живота на твореца.

1. Катерина

Тя е първата сериозна любов на Вазов. Катерина е еврейка от Солун, която насила се омъжва за търговеца Васил Кьороолу, който я държал доста изкъсо. Твърди се, че Катерина нямала светски маниери и висока култура, но нейната нежност, спокойствие и отзивчив характер пленили младия поет. Деветнадесетгодишният Вазов криел дълго време чувствата си, но накрая се решил да разкрие изгарящите го страсти. Катерина споделила любовта на младежа, но след една година тя се премества да живее във Влашко при мъжа си.

2. Параскева

Докато работи в съда на град Берковица, Вазов се влюбва в покръстената туркиня и вдовица Параскева (Зихра). Тя се стреми да създаде на поета домашен уют и гостоприемна атмосфера, което бързо го спечелва и му помага да превъзмогне младежките си неволи. Чувствата на тази жена обаче се оказват краткотрайни и скоро тя оставя Вазов заради подпоручик от местния полк.

3. Пелагия

Полугъркинята Пелагия е умна, обаятела и безкористна. Тя пленява сърцето на Вазов както с чара, така и с ума си. Творецът е лудо влюбен в нея, чувства се истински щастлив, сякаш ще литне. Изглежда, че Вазов е намерил жената на своя живот. В любовта и прямотата си обаче, Параскева решава да разкрие своята голяма тайна на Вазов – че има извънбрачно дете в Гърция. Дали заради това или поради друга причина не е съвсем ясно, но скоро двамата се разделят, а Вазов е прекършен под удара на съдбата.

4. Вера Алексеева

По време на пребиваването си в Одеса Вазов започва да изпитва чувства към рускинята Вера, която бързо се привързва страшно много към поета. Въпреки това тя била необразована и не се интересувала от литература, което видимо било пречка в отношенията им. Скоро Вазов можел да се завърне и в България, което окончателно прекратило връзката им.

5. Атина Болярска

След първите им срещи и двамата си допадат един на друг и макар и да не се познават добре решават да се оженят. За Вазов Атина изглежда повече от подходяща – завършила престижно училище в Киев, красива външност, енергичен характер и аристократично потекло. В брака обаче се видяло колко различни са двамата. Атина мечтаела за постоянни веселби и тържествени събирания, докато Вазов стоял затворен по цели дни над листовете хартия. В крайна сметка след година и три месеца Атина е изгонена безцеремонно от дома на Вазов, който заедно с близките си решава, че трябва да се разведе. До края на живота си обаче, не успява да го направи.

6. Евгения Марс

Това е жената, която обсебва тотално твореца в продължение на цели 16 години, въпреки разликата им от 27 години. Евгения Марс е поетеса. След първите им срещи Вазов започва да посещава литературни беседи в нейния дом редом с много от големите общественици от онова време. Стъпила на творчески основи, връзката между двамата е изключително силна, макар и да няма преки данни тя да е била и физическа. Евгения Марс обаче играе ролята на колосален вдъхновител и творческа муза за народния поет.

Източник: Иван Вазов, “Любовта е златен сън”, ИК “Персей”