Вековни секвои край м. Ючбунар

Васил Николчев, 28.05.2020г.

Край село Богослов, Кюстендилска област, точно до старата резиденция се намират трите най-стари, както и най-големи секвои в цяла България. Възрастта на трите дървета е 130 години, а височината им – над 30 метра. Те са обградени от една горичка, състояща се от още 100 по-млади секвои, които са се само самозалесили от трите гиганта. През 1989 година групата дървета от вид гигантска секвоя биват обявени за природна забележителност с цел вековните дървета да бъдат опазени. Трите дървета представляват интерес както и за Кюстендилци, така и за хора от цялата страна, които идват специално, за да ги видят.

Гигантската секвоя е вечнозелено иглолистно дърво, което живее до над 4 000 години, отстъпвайки единствено на осилестия бор. Смятана е за най-високото дърво в света, като достига до над 130 метра височина. Секвоите датират още от времето на динозаврите. Уникалното за тези дървета е, че те много лесно могат да се разпространяват и даже самолекуват, което им позволява да живеят толкова дълго. Въпреки че гигантските секвои изчезват от Европа преди около 20 милиона години, дървесният вид бива активно внасян в България в края на 19 и началото на 20 век.

Родината на секвоята е Сиера Невада в Калифорния. Там има и природен парк ,,Секвоя“, където се намират най-старите и високи секвои в света. Те са с височина над 100 метра и диаметър 10-12 метра, което ги прави нещо уникално за съзиране. Най-старите секвои са на около 2200 години, като биват открити случайно от един англичанин през 1850 година. Смята се, че думата ,,секвоя“ произлиза от индианския вожд Секвоя, създал първата червенокожа азбука на езика ,,Чероки“.

Групата гигантски секвои в местноста ,,Ючбунар“ е едно от многото природни гордости на България, които всеки от нас трябва да знае. Ако пък решите някой ден да посетите това уникално кътче, пътят от София е около час и половина, като минава през град Кюстендил, където също могат да бъдат посетени много културни забележителности. А пък самата планина ,Осогово е пълна с много красиви места и маршрути за преходи.

Разгледайте още снимки тук:

Как да стигнем?

Вековните секвои се намират на няколко км югозападно от град Кюстендил, област Кюстендил.

От Кюстендил:

  • След като влезете в Кюстендил (от посока София), взимате четвъртия изход на кръговото, посока планина Осогово или просто следвайки табелките за “Fun Park Osogovo”.
  • След около 5 километра ще влезете в село Богослов.
  • Оглеждайте се за табели с надпис „Група Секвои“, или на второто по-голямо кръстовище завивате надясно.
  • Следвайки асфалтовия път в гората за около километър, ще достигнете старата резиденция, където трябва да оставите автомобила си. 
  • Преди бариерата за входа ще видите една пътека водеща към гората и след около 200 метра ще се окажате заобиколени от вековните секвои.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Опознай Родината, за да я обикнеш!

Алеко Константинов