Ендемично поле в природен резерват „Острица“

Симона Йорданова, 18.12.2020г.
Снимки от @rezervaciq.com
В планината Голо бърдо около връх Острица можем да посетим една от най-старите защитени природни територии в България, а именно природния резерват „Острица“. Там можете да откриете нещо уникално за страната ни – ендемично поле.
Голо бърдо е ниска планина, изградена от дълбоко окарстени варовици, пясъчници и конгломерати, а на върха ѝ е разположен участък от няколкостотин квадратни метра, покрити с растителни видове, които са изключително редки за българската флора.
Въпреки че южните склонове са основно засипани с камъни, по останалата част на планината растат над 300 вида растения. Само 40 от тях са дървета или храсти. Всички останали са треви и именно в тях се състои скритото богатство на „Острица“. Те оформят един истински остров на редки тревни растения от Европа, Азия и Африка!
Сред тези растения се срещат и български ендемити. Това са живи организми, които може да се срещнат единствено по българските земи. Всички сме гледали научнофантастични филми и след като посетите природния резерват, идеята за огромни кръвожадни орхидеи, които поглъщат и убиват хора, няма да ви се струва толкова въображаема. Такива видове са съществували и все още съществуват в някои скрити кътчета. Посещавайки ендемичното поле в Голо бърдо, можете да видите хищни растения, макар и да със значително по-малки размери. Съществуват теории, че тези видове са били с по-впечатляваща големина, но постепенно са станали по-дребни. Начинът им на хранене обаче остава непроменен: растението отваря своя ярък цвят и изчаква жертвата сама да влезе, след това я затваря вътре и я отравя.
Някои от българските ендемити, на които можете да се насладите, са урумово лале, урумов лопен, хибридно плюскавиче и българско карамфилче. В природния резерват „Острица“ има и доста видове, високо ценени на Балканите, като райхенбаховата перуника, главестата жълтуга, дланолистен ветрогон и скален равнец. А поради варовитите почви в Голо бърдо мястото е и чудесен развъдник за „варовикови“ видове, сред които са дивия зюмбюл, пролетния горицвет, точковото гологлавче, омразничето и обикновения люляк. Не само флората, но и фауната на местността е впечатляваща. Тук можете да срещнете степни гущери, пеперуди, диви пчели и мравки. В това кътче на България обитават дори и карпатски скорпиони. Всички тези видове са изключително редки и ценни за науката.
През 1936 г. българските ботаници академик Николай Стоянов и д-р Борис Ахтаров открили местността и я определили като „ботаническото Елдорадо“ на България. Те не пропуснали да отбележат и факта, че периодът на цъфтеж в „Острица“ трае между 10 и 11 месеца, продължавайки от края на зимата чак до късна есен. Тази специфична особеност е породена от климатичните условия в Голо бърдо и позволява на посетителите да се любуват на природния резерват почти целогодишно.

Как да стигнем?

Природният резерват „Острица“ се намира в планината Голо бърдо, югозападно от град София.

От АМ „Струма“ се отклоняваме за Перник и влизаме в града. Слизаме на ул. Софийско шосе, а впоследствие караме по ул. Протожерица, докато не излезем от града. Караме в посока хижа Славей и хижа Бели кладенци. Малко над втората хижа е и основната част на резервата.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Само родната земя е скъпа на всички.

Цицерон