Кукленски манастир „Св. Св. Козма и Дамян“

Ели Витанова, 03.07.2020г.

Разположен по склоновете на дела Чернатица в Западните Родопи, Кукленският манастир „Св. Св. Козма и Дамян“ е една перфектна възможност за еднодневна разходка на чист въздух. Разположен южно от град Пловдив, манастирът е кръстен на светите братя Св. Св. Козма и Дамян, твърди се, заради техните лечебни умения. Наречен е и „кукленски“ заради близкото село Куклен. До манастира може да се стигне с кола или пеша по множество различни пътеки. Ние тръгнахме пеша от село Брестник и похода до манастира беше около 2 часа.

Вярва се, че манастирът е бил построен по време на Второто българско царство, но има данни за него в стари писания още от 11-ти век. Първоначално кръстен „Св. Безсребърници“, името му по-късно е сменено в чест на избраните патрони Св. Св. Козма и Дамян, заради техните лечителски способности. Впечатляващото за манастира е, че е останал непокътнат из вековете, дори по време на помохамеданчването на родопските българи, когато над 30 манастира и 200 църкви в района са били подпалени и разрушени. Според поверието манастирът е останал незасегнат, защото османците са го ползвали за убежище, в което да се лекуват. Много интересно поверие е свързано с целебния извор, който се смята, че може да излекува всички нечистоти и болести.

Манастирът е направен на три нива, като се състои от жилищни/стопански сгради, както и две църкви – едната от която е нова, построена през 50-те години на миналия век. Още преди да влезете ще видите стенопис и красиви червени цветя при входа. Вътре се разкрива изключително красивия и много добре поддържания комплекс. Има стенописи, цветя и дръвчета навсякъде, бялата боя изглежда току що нанесена, а каменната облицовка допринася за цялостния очарователен вид на манастира. Ние бяхме много впечатлени от красотата и даже коментирахме, че това е сред най-хубавите манастири, в които сме били.

Ако слезете надолу по централните стълби от ваше ляво ще видите Старата църква, в която можете да влезете, да закупите и да запалите свещичка. Има вътрешна зала, в която се извършват церемонии. Навсякъде из църквата има икони, а стените са обрисувани в стенописи. Пред Старата църква има малка поляна с пейки, на които можете да поседнете за почивка. Разходката до манастира беше приятна, а самият манастир надскочи очакванията ни във всички аспекти.

Разгледайте още снимки тук:

Как да стигнем?

Манастирът се намира по склоновете на Западните Родопи, южно от Пловдив.

От Пловдив:

 • Тръгвате в посока юг към село Куклен.
 • При движение по главната улица отбивката ще се падне от ваше дясно и има указателна табела.
 • След село Куклен продължавате по виеща се гориста улица, която ви изкачва нагоре по склоновете на Родопите.
 • Пътят е изцяло обновен и асфалтиран през 2007-2008 година.
 • 5-10 минути след излизането от с. Куклен ще видите заведението „Караваната“ на Кукленския манастир от ваше ляво, а самия манастир от ваше дясно.

Ние поехме по пътека от село Брестник, но най-вероятно има други пешеходни пътеки от околните села.

 • Поемате от къща за гости „Вишнева градина“ нагоре по склона.
 • Има множество пътеки, които се разклоняват, но в повечето случаи те се сливат обратно.
 • Пътеката минава покрай параклис „Св. Йоан Рилски“, зад която има голям кръст и превъзходна гледка към Пловдив и околните села.
 • От параклиса се вижда по склона на съседния хълм манастира „Св. Св. Козма и Дамян“.
 • Продължавате по пътеката, докато не стигнете до задната страна на манастира.
 • Пътеката заобикаля до входа и се слива с асфалтовия път пред манастира.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Опознай Родината, за да я обикнеш!

Алеко Константинов