Крепостта Овеч край Провадия

Георги Пандев, 15.12.2020г.
Снимки: @bulgariatravel.org
Овеч е средновековна крепост, извисяваща се върху скалистия хълм „Калето“ край град Провадия, намиращ се на около 50 километра западно от Варна. Крепостта е построена още през III – IV век от римляните с цел защита от зачестилите варварски набези. Овеч се използва активно до VII век, а след това отново от XI до края на XVII век. През годините крепостта бива населявана последователно от траки, римляни, българи и турци. Римляните наричали крепостта с името Проват или Проватон, българите я назовавали Овеч, а турците – Таш хисар (каменна крепост).
Овеч придобива особено важно значение по време на Второто българско царство, когато става ключов военен, административен, стопански и духовен център в региона. Най-емблематичните моменти на крепостта са свързани с управлението на цар Ивайло, когато българските воини заедно със своя владетел завоюват две важни победи срещу многохилядни византийски нападения. Също така през XIV век Овеч става седалище на митрополия.
Крепостта е естествено защитена от високи скални стени, оформящи горните части на хълма, върху който е разположена твърдината. Източният вход към укреплението е запазен в своя автентичен вид с изсечени в скалата каменни стъпала, а подобни стълби има и от западната страна. Тези два подхода определено ще се харесат на любителите на автентичното историческо наследство.
Класическият начин за изкачване до най-високата част на платото обаче е друг. Това става по така наречената екопътека „Овеч“. Тя започва именно от западното подножие на платото, като се изминава съвсем спокойно за около 15 минути. Следва голямо спираловидно стълбище, състоящо се от точно 111 стъпала. Качим ли се по него, ще се озовем на върха на крепостния хълм.
Гледката отгоре е наистина удивителна. Навсякъде около нас се простират хълмове и плата, оформяйки неописуем пейзаж. Долу под нас е сгушен и самият град Провадия, който също се вижда отлично. Започваме да разглеждаме историческите останки. Виждаме ясните основи на църкви, храмове, кули, затвори и всякакви други помещения.
Има и запазен кладенец, чиято дълбочина е цели 79 метра. Можете да тропнете по покриващата кладенеца ламарина, за да чуете звучното ехо и да се убедите в огромната му дълбочина. Безспорно най-запомнящата се част обаче е северната порта на укреплението. Тя всъщност е крепостна кула на 3 етажа с порта на най-долното ниво. Човек може да се изкачи до най-високата част на кулата, а обширният кръгозор, откриващ се оттам, наистина си струва.
Отвъд северната порта се простира голям дървен мост дълъг над 150 метра, който води до съседното плато на име Табиите. Там може да намерите чудесно място за отдих, както и прекрасна гледка назад към твърдината. Емблематичната картина на дървения мост, отвеждащ към главната крепостна порта, е незабравима.

Как да стигнем?

Крепостта Овеч се намира до Провадия, Варненска област.

Най-главният път наоколо е АМ „Хемус“ (отсечката Шумен – Варна). Точно по средата на тази отсечка се пада отбивката за Провадия. Градът е на около 10 километра от автомагистралата.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Само родната земя е скъпа на всички.

Цицерон