Разбоишки манастир „Въведение Богородично“

Боян Петров, 11.08.2020г.
Далеч на запад, едва на 4 километра от границата ни със Сърбия, се намира китният Разбоишки манастир. Разположен е сред каньона на река Нишава, в близост до село Разбоище и е част от Софийската епархия на Българската православна църква. Това е единственият манастир в България, чиято църква е извън манастирския двор. Храмов празник е 21 ноември.
Река Нишава, събираща своите притоци от подножието на връх Ком, създава дълбок и красив пролом в района между село Разбоище и село Калотина. Стръмните и недостъпни скали, както и малките пещери над реката, още от времето на Първата българска държава приютяват монаси-отшелници. Техният брой постепенно нараства и скоро монасите се организират в монашеско общежитие. Има известни сведения, че през 1232 година, сръбският светец Свети Сава посещава пещерите на път за Йерусалим. На връщане от Йерусалим, през 1236 година той приема поканата на българския цар Иван Асен II и отсяда в Търново, където обаче се разболява и умира. По време на турското робство манастирът е бил опожаряван три пъти. През 1861 г. жилищните и стопански постройки били построени отново, но от другата страна на реката. По този начин главната църква, изградена високо в скалите, остава извън самия манастирски комплекс. По време на национално-освободителните борби манастирът приютява дори Васил Левски и неговия спътник Матей Преображенски. Църквата е обновена през 1841 г., и така стенописите и от 15-16 в. били покрити с вар. Единствено на западната фасада са запазени части от „Страшния съд“.
Манастирът е сравнително достъпен и пътят ви от началото на пътеката ще е не повече от 30-35 минути в посока. Пътеката започва в края на село Разбоище, където приключва асфалтът, а по-високите коли могат да продължат по черният път още поне 400-500 метра. Следва стръмно спускане към долината на реката, като още в началото му се открояват страхотни гледки на север към възвишенията на планините Вучибаба и Видлич. В посока северозапад се вижда и част от голямата мина за добив на лигнитни въглища-Станянци. Вече в близост до реката, в ляво от вас ще се отвори и широка гледка към манастира, църквата и пролома на Нишава. Пътеката се качва на железопътната линия „Калотина-Станянци“, изградена заради мината. Единственият начин да преминете от другата страна на реката, където е и манастирът, е да минете по моста на жп-линията. Линията все още се използва за товарни дейности и там преминават влакове, затова внимавайте и бъдете нащрек!
Когато наближите постройките на манастира, слезте от линията и се насочете към тях. След преминаването през двора на манастира, пак се пресича виещата се река, чрез малко дървено мостче. Следа изкачването на каменни стъпала, които отвеждат до входа на църквата в скалната ниша.
В района можете да видите Чепърлинския и Букоровския манастир, както и каскадата от водопади „Котлите“.

Как да стигнем?

Пътеката за Разбоишкия манастир тръгва от село Разбоище.

Достигането до село Разбоище е най-удобно с личен автомобил, като селото се намира на 55 км от София и на 8 км западно от Годеч. От село Разбоище има пътека до манастира, която е описана във втората половина на статията.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Всеки един от человеците длъжен е най-първо да познава мястото, в което се е родил и живее.

Стефан Захариев