Музей „Къкринско ханче“

Никола Колев, 14.02.2021г.
Снимки от @tripsjournal.com
Музеят „Къкринско ханче“ се намира в село Къкрина, община Ловеч, на около 20 минути път с кола източно от областния град. Други по-големи селища и известни обекти в близост са Деветаки и Деветашката пещера, Севлиево и язовир Крапец.
Самото ханче не представлява нищо особено на външен вид. То е една малка стара едноетажна постройка с дворче и нисък плет, обграждащ къщичката. Отвътре ханчето има кухня, хол и спално помещение – пак нищо, отличаващо го от едно обикновено домакинство от периода. В двора на постройката има един вековен бряст, който е бил повален от силна буря в края на миналия век, но след това е преустановен като дърво-паметник с каменна плоча, на която е инкрустирано:
Тукъ на 27.XII.1872. год., при зори турски заптии ранили и заловили апостола на свободата ни Левски. Оросено съ кръвьта му, това място говори, че „Тозъ, който падне въ бой за свобода, той не умира!“
В момента къкринското ханче функционира като музей. Входът за възрастни е 3 лева, а за ученици и пенсионери – 2 лева. Има и семеен пакет, който струва 6 лева. Обектът е включен и в 100-те национални туристически обекта и на място може да си закупите марка, която да сложите съответно в книжката с обекти.
Къкринското ханче се свързва със залавянето на Васил Левски от османците. По това време то е функционирало като място за отсядане на членове на революционния комитет. През 1871 година Васил Левски отива в Ловеч и основава революционен комитет, който се разраства изключително бързо. Много скоро става един от най-големите такива структури в България и в него кипи оживена дейност. Чрез ловешкия комитет се разпределят революционни вестници и новини из страната. Идеята на Апостола е била да подготви цяла България за всеобщо въстание отвътре, а не от съседна Румъния. През 1872 година обаче Димитър Общи бива заловен от турците при опит да обере турската поща при проход Арабаконак. За да не го обесят, той издава всичко, което знае за революционните комитети и Левски. Османците се организират и започват масово търсене на Апостола. Научил за провала, Левски минава през Ловеч, за да прибере документацията от ловешкия комитет и, придружен от местния Никола Цвятков, потегля за Румъния през Търново. На път за Търново, следобед на 26 декември го спират турски заптиета при Пази мост. Апостола е пременен и османците не го познават. Левски си продължава по пътя. След полицейската проверка стига при Къкрина вечерта, яде и ляга да спи. През това време турците правят случайна проверка на ханчето, за която до ден-днешен се спекулира дали е била случайна или не. Обкръжават обекта, докато Левски спи. Апостола се събужда и чува, че е обграден. Той се опитва да избяга от задния вход, но турците стрелят и при прескачането на плета го раняват. След това бързо се нахвърлят върху него, залавят го и го връщат в Ловеч, където е разпознат. Скоро след това той бива съден в София. В крайна сметка е осъден на смърт чрез обесване и на 18-19 февруари 1873 година в покрайнините на София, Апостола на свободата бива обесен.
В днешно време на 19 февруари се провежда ежегодният поход „По пътя на Левски“. Тази традиция бележи своето начало през 1968 година.

Как да стигнем?

Музеят се намира в село Къкрина, община Ловеч, на около 20 минути път с кола източно от областния град.

От главния път в посока Велико Търново се отклоняваме в посока Ловеч. Малко преди града се отклоняваме към село Сливек и продължаваме напред, като минаваме през Горно Павликене. Следващото село е по пътя е Къкрина, където можете да попитате за музея, който се намира в самото населено място.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Само родната земя е скъпа на всички.

Цицерон