Водопад Рилска Скакавица

Георги Пандев, 12.09.2020г.
Водопадът Скакавица в Рила планина е една красива и зареждаща дестинация, която може да бъде посетена в рамките на един ден. Скакавишкият водопад се намира по поречието на едноименната река, извираща от района на Седемте рилски езера. Спускайки се към Скакавишката долина, планината тук е образувала почти отвесна скална стена, по която водата се спуска стремглаво надолу, образувайки прекрасния водопад. По официални данни водите му се спускат от височина около 70 метра.
Това е и един от най-високо разположените големи водопади на територията на страната ни – намира се на близо 2000 метра над морското равнище. Водите му са най-пълноводни през късната пролет, а през зимния сезон водопадът замръзва и предлага възможността за ледено катерене.
Всъщност гореописаният водопад, или още Големия Скакавишки водопад, не е единственият в района. Пътеката към големия водопад минава покрай няколко по-малки водопади, които са не по-малко впечатляващи. Класическият маршрут към водопад Голяма Скакавица стартира от местността Зелени преслап. Оттам се тръгва по черен коларски път и след 20-25 минути се отклонява вдясно по пътеката към хижа Скакавица (има табели). Ако не искате да изпуснете по-малките водопади, се ослушвайте за шумолене на вода, докато вървите нагоре. Точно преди да започне един по-стръмен участък от пътеката ясно ще можете да чуете звука от водопадите вляво от вас. Стигнете ли водопада, може да направите и кратка почивка там, защото мястото е великолепно. За по-мотивираните – водопадът пред вас не е единствен – над него има още няколко, до които може човек да се изкатери. Така се образува каскада от няколко малки водопада, които огласят гористата околност със своята песен.
Пътеката продължава със споменатия наклон, който малко ще ви поумори. На места е обезопасен с дървени парапети. След тази част пътеката отново става почти равна и след още малко ходене ще се озовете на хижа Скакавица. Това е най-старата високопланинска хижа в България, построена през 1922 година. Предлагат се топли ястия и стаи за нощуване. Хижата е и част от „100-те национални туристически обекта“(за любителите, събиращи печатите, в самата хижа са). Въпреки това, хижа Скакавица и водопадът Рилска Скакавица остават леко в сянката на близката масово посещавана забележителност Седемте рилски езера. Това пък прави маршрута една идея по-спокоен.
От хижата се тръгва по пътеката в края на поляната навътре към долината. Скоро гората отстъпва и започват да личат скалите и улеите. Напред и леко вляво вече се вижда и самият водопад Скакавица. От хижата до него се стига за 30-40 минути нормален ход. Впечатляваща е картинката на отвесно падащата вода, обгърната от Скакавишката долина. Далеч назад може да се види и билото на Витоша, а шумът от падащите води е истинска наслада за сетивата.

Как да стигнем?

Скакавишкият водопад се намира в Дамгския дял на Северозападна Рила.

Начална точка на маршрута е местността Зелени преслап. Тя се намира над Паничище, което е на около час и половина от София с автомобил. След Паничище се продължава нагоре към лифта за езерата, но преди него следете за обозначена отбивка вдясно, указваща местността Зелени преслап. Освен това от Сапарева баня се предлагат таксита и бусове, които извозват пътници нагоре.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Обичам те, мое мило Отечество!

Любен Каравелов