Крушунски водопади

Ели Витанова, 23.07.2020г.

Крушунските водопади са сред най-впечатляващите водни феномени в България – най-голямата водна травертинова каскада на наша територия. Карстовите образувания в района на Северна България са създали великолепните каскадни водопади заедно с многоетажни басейнчета и красиви светли на цвят скални формации. Главният водопад е с височина 20 метра, а после се разделя на множество малки водопадчета. Освен тях, са се формирали красиви пещери и скални образувания. Има и изобилие от растителни видове. Посетителите могат да разгледат тези забележителности благодарение на екопътека, която обикаля водопадите, позволявайки да се видят отблизо.
Има ясни указателни табели навсякъде по екопътеката. Преди е била една цяла екопътека във формата на кръг, но след процедури за възстановяване и укрепване на пътеката през 2016, тя вече се разклонява и събира обратно на множество места, с възможности човек сам да реши в коя посока да тръгне.
Първите забележителности, които посетихме бяха и най-красиви според нас, а именно Синия вир и Крушунските водопади. Пътеката се вие покрай Синия вир, който е многоетажен басейн, образуван от водите на водопада, достигащ до Крушунския водопад. Името на вира идва от кристално чистите и сини води, които създават магическа атмосфера. Не мисля, че съм виждала такъв цвят вода някъде другаде из България. Когато продължите покрай вира, минавате по мост и достигате наблюдателна площадка, от която можете да се насладите на терасовидния Крушунски водопад. Природата е възхитителна – перфектното място да се насладите на българската красота и да щракнете някоя снимка. Ние бяхме там през месец юли, но имайте предвид, че през пролетното си пълноводие водопадът се води най-красив.
Други места, до които ще ви отведат различните разклони на пътеката включват пещера Маарата и Тайнствения водопад. Те са чудесна възможност да разгледате системата от водопади и карстови образувания още по-подробно. Самата екопътека е приятна и в никакъв случай не е тежка. Докато вървите по нея ще имате възможността да се докоснете до истински красивата българска природа във формите на водопади, водни басейни, скални формации, пещери и растителност, които ще ви заобикалят във всеки даден момент. Отнема не повече от един-два часа да изминете цялата екопътека и да се върнете до нейната начална точка.
Крушунските водопади се намират в близост до село Крушуна в община Ловеч в Северна България. Лесно достъпни са с кола. На входа на екопътеката се събира такса за вход, която е 3 лв на човек, с отстъпки за деца/ученици/т.н. Освен екопътеката се предлагат и хотели за престой, сувенирни магазини, заведения и голям плувен басейн. Тези допълнения позволяват за целодневна разходка и приятен престой в района.

Разгледайте още снимки тук:

Как да стигнем?

Крушуна е малко селце в предбалканската част на България.

Крушуна се намира в област Ловеч, до която най-бързо се стига по автомагистрала „Хемус“ от София. 35 км след град Ловеч стигате до село Крушуна, община Летница. Входът за Крушунските водопади се намира в южната част на селото (което въобще не е голямо) и е ясно обозначен. При объркване, можете да попитате някого от местните да ви упъти.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Всеки един от человеците длъжен е най-първо да познава мястото, в което се е родил и живее.

Стефан Захариев