Копренски водопади

Васил Василев, 12.02.2021г.
Снимки: @waterfallsbg.info
Копренските водопади, намиращи се на Копренската екопътека, представляват една от най-красивите поредица водопади в северозападна България. Те се намират в Чипровския балкан на Западна Стара планина, в подножието на връх Копрен. Мястото е и в изключителна близост до границата със съседна Сърбия.
Копренските водопади са поредица от 3 водопада: Друшин скок, Ланжин скок и Воден скок. Те не са много високи и достигат височина от едва 10 метра, а най-ниският от тях е 5 метра висок. Това бива компенсирано с пълноводието им и романтичната обстановка, която създават. Водопадите са заобиколени от невероятно красива природа, чист въздух и страхотно обагрени букови гори. Това място е запазено непокътнато от индустриализацията на света и може да се усети естествената природна атмосферата.
Най-подходящото време за посещението е след дъждовния период през пролетта или през есента. След дъждовете цялата гора е покрита с изящна зеленина, а и водопадите са най-пълноводни в този период, което ги представя в пълния им блясък. Другият добър момент да ги посетите е есента, когато гората е обагрена в най-различни цветове. Също така, тогава ще можете да наблюдавате падналите листа от дърветата, стичащи се надолу по водопада. Лятото не е особено добър момент за посещение на този обект, поради факта че водопадите не са достатъчно пълноводни.
Копренските водопади са на 130 километра от София. Начална точка за похода към тях може да се счита село Копиловци, откъдето и започва Копренската екопътека. Тръгвайки от селото, има и асфалтов път водещ до хижа „Копрен“. Там може да се намери и повече информация за местността, забележителностите и най-вече за екопътеката до водопадите. Екопътеката е с дължина от около 20 километра и се смята за една от най-дългите в България. Цялостното време за прехода до връх Копрен би отнело около 5 часа и се препоръчва да се извършва с опитен водач, който познава околността. Местността е рискова и стръмна, затова се препоръчва да си отделите достатъчно време за отиване и връщане, без да бързате. Част от прехода минава в невероятна близост до границата със Сърбия. Екопътеката минава през два от водопадите – Друшин скок и Воден скок, за тях има ясни обозначения и табели, насочващи в правилната посока.
За жалост няма такива обозначения, водещи към третия от водопадите, а именно Ланжин скок. До него може да се стигне единствено по указанията на местните или с пътеводител за местността. По пътя към водопадите могат да се срещнат и множество диви животни, затова трябва да се внимава с преминаването и да се следват обозначените пътища.
Мястото е силно отдалечено от села и градове, а затова и се е запазило непокътнато и може да се наблюдава неподправената красота на българската природа. Цялата екопътека е доста дълга, но не е нужно човек да осъществява целия преход.

Как да стигнем?

Копренските водопади се намират в Чипровския балкан на Западна Стара планина.

До Копиловци от София се кара през прохода Петрохан към Монтана. Щом стигнем Монтана, продължаваме по пътя към Георги Дамяново, а след него подминаваме селата Меляне и Еловица, после свиваме надясно към Главановци и след него вече е село Копиловци.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Само родната земя е скъпа на всички.

Цицерон