Екопътека „Червен камък“ („Храстево“)

Георги Пандев, 22.07.2020г.
Снимки от @Девин Online

Гледайки в източна посока от град Девин, човек няма как да не забележи голямата изразителна скала на върха на близкия хълм, заедно с дървената постройка върху нея. Тази скала е така наречената местност „Червен камък“, а постройката отгоре ѝ представлява новосъградена наблюдателна кула. Местна легенда разказва, че когато османците превзели този край, част от жителите на региона били посечени на скалата и хвърлени от нея. Кръвта им обагрила в червен цвят скалата и затова местността била наречена „Червен камък“.

Местността „Червен камък“ е всъщност най-високата част от екопътеката, наречена „Храстево“. Районът тук е защитена територия, целяща да съхрани вековната гора от черен бор. Някои дървета са на възраст над 300 години. Счита се, че „Храстево“ е сред най-старо основаните защитени територии в страната ни, а нейният статут като такава е официално възвърнат през 2012 година.
Макар и формално приетото име на екопътеката да е „Храстево“, местните обичат да използват и названието „Червен камък“. На нас също ни хареса това наименование, а гледката от наблюдателната кула на „Червен камък“ беше най-приятната част от цялата разходка.
Пътеката започва от източния край на град Девин, така наречената местност „Трабешково“. Скоро се появяват добре оформени в земята стъпала. Стълбите са доста, но пък за кратко време преодоляват немалка денивелация. След изкачване по тях за поне 15-20 минути, накрая се стига до заравнено пространство, където ще видите дървената кула и оградата около нея. Кулата е висока над 5 метра, а наблюдателната площадка – около 2,5 метра. Гледката от тази площадка обаче е ослепителна. Целият град Девин се открива пред вас, ограден отвсякъде от хълмовете на Родопите. Истинска наслада за очите. На наблюдателната площадка може да отпочинете, а дори и да хапнете (ако си носите храна), любувайки се на пейзажа.
Оттам пътеката продължава, като минава през няколко обозначени участъка на вековна гора. Краят на пътеката излиза на главния път Девин – Лесичево. Общата ѝ дължина е около 2,5 километра и се минава за час с почивки и добро темпо. Ние имахме сили и да се върнем обратно по същия път до града. Разбира се, посоката на пътеката може да бъде наобратно – тръгване от отбивката от пътя Девин – Лесичево и завършек при местността „Трабешково“. Този вариант определено е подходящ за хора, които не обичат да се изкачват по стълби. Като цяло, екопътеката „Червен камък“ е идеален вариант за лека дневна разходка сред природата край град Девин.

Как да стигнем?

Град Девин е разположен измежду възвишенията на Западните Родопи.

  • След влизане в Девин от пътя, идващ от Пампорово, продължавате направо.
  • Завивате надясно при Аквапарк Персенк.
  • Продължавате и свивате по третата пряка вляво (ул. Младост).
  • На У-образното кръстовище сте наляво.
  • После сте надясно, отново излизате на У-образно кръстовище, на което отново поемате по левия път.
  • Само направо и скоро ще видите началото на пътеката.
  • При объркване, питайте местните, нас ни упътиха учтиво.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Всеки един от человеците длъжен е най-първо да познава мястото, в което се е родил и живее.

Стефан Захариев