Орлово око

Борис Босев, 15.02.2021г.
Снимки от @opoznai.bg
Платформата „Орлово око“ представлява амбициозен проект на община Ягодина, построен през 2009 година. Самата платформа се намира в Западните Родопи, разположена близо до село Ягодина. От нея се разкрива невероятна гледка към Буйновското ждрело, село Борино, село Чала, село Ягодина, както и към величествените планини Рила, Пирин и Беласица. Платформата е разположена на 1530 метра надморска височина, което дава възможност на наблюдателя да види дори и части от Гърция.
В региона тече река Буйновска, която създава живописната картина на Буйновското ждрело, което е включено в 100-те национални туристически обекта на България. Друга забележителност в района е Ягодинската пещера. Парите, събирани от входове за пещерата, са били използвани именно за построяването на панорамната платформа. Сумата, използвана за построяването на „Орлово око“, е 21 000 лева.
Маршрутът за стигане до „Орлово око“ минава покрай Буйновското ждрело и се изкачва до връх Свети Илия, като преходът е около 10 километра. Самото изкачване на панорамната площадка „Орлово око“ става с помощта на високопроходимо превозно средство или пеша. В случай, че се избере първата опция, пътят до там трае около 20-30 минути. При ходене пеша човек трябва да си отдели поне час. Чрез ходенето пеша човек може да съчетае посещението на площадката с приятна разходка из родопската природа, докосвайки се до нейната красота и хармония.

Как да стигнем?

Платформата се намира в Западните Родопи, разположена близо до село Ягодина.

Най-удобният и бърз начин е с личен автомобил. Тръгнете по автомагистрала „Тракия“ към град Пловдив. Между Пазарджик и Пловдив ще видите отбивка за град Стамболийски. Завийте по нея. Карайте по шосе 866, докато не стигнете Настанската могила, където трябва да продължите по шосе 197. Оттам следвайте пътната маркировка и тя ще ви отведе до село Ягодина.

На място ще трябва да прецените дали искате да се придвижите пеша или с високопроходим автомобил до „Орлово око“.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Любовта към отечеството превъзхожда всички световни добрини.

Георги Раковски