Античен град Хераклея Синтика

Георги Пандев, 17.07.2020г.

В южното подножие на вулканичното възвишение Кожух край град Петрич се крият руините на огромен древен град, наречен Хераклея Синтика. Той е считан за космополитно средище на различни племена и народи в течение на вековете. Най-ранните сведения за населението на Хераклея Синтика са за тракийското племе синти (около 1300 г. пр. Хр.), откъдето всъщност произхожда и името на селището. По-късно, когато Филип Македонски превзел Синтика, добавил към името му „Хераклея“, тъй като вярвал, че е наследник на легендарния Херакъл (Херкулес). Според някои историци дори самият Александър Македонски е обитавал този град и е започнал големите си военни походи оттук. През II век сл. Хр. Хераклея Синтика попада под римска власт.

Над 100 години модерните учени от миналия век спорели за местоположението на древния град. Някои извори пращали археолозите южно от Рупелското дефиле на река Струма. Други търсели в древния град в пределите на днешна Македония. През 2002 година обаче край Рупите е открит автентичен надпис от римския император Галерий. Той е датиран от около 308 година сл. Хр. и потвърдил, че именно там е бил древният град. Активни разкопки започват след 5 години, през 2007 година, а откритията премахнали всякакви съмнения. Разкрити са части от два жилищни и занаятчийски квартала в града, участък от римска крепостна стена, централен площад, раннохристиянски погребения.
По-ценните артефакти се съхраняват в историческия музей на град Петрич, така че човек може да комбинира двете дестинации. Посещението на Хераклея Синтика може да се комбинира и с местността Рупите, разходка из град Сандански или чаша кафе на Св. Врач. Имайте предвид, че за този район на България са характерни високите температури, така че ако ще посещавате местността през лятото, препоръчваме да изберете някой по-облачен ден.
Иначе самият античен град не отнема много време да бъде разгледан, но за сметка на това дъхът на история е навсякъде. Всъщност разкопките по древния град далеч не са открили всичко и според нас предстоят още грандиозни открития в близките години, защото си личи огромният мащаб на този древен град. Според някои хронисти населението на Хераклея Синтика е достигало до над 40 000 души.
Учените оценяват Хераклея Синтика като най-добре запазеният античен град на територията ни. Той е кръстопът на народи и култури, както и свързващ пункт между Егейска Гърция и Севера, Македония и Тракия. Интересен факт е, че градът е имал демократична форма на управление още от ранните векове на своето съществуване.
Макар че Хераклея Синтика е забележителност, която е добавена към 100-те национални обекта, тя си остава сред по-слабо посещаваните местенца. И все пак, античният град е една уникална по себе си забележителност, която всеки ценител би уважил.

Разгледайте още снимки тук:

Как да стигнем?

Хераклея Синтика се намира в югозападна България, в близост до градовете Петрич и Сандански.

  • От автомагистрала „Струма“ поемате отбивката за Петрич.
  • Пресичате река Струма и подминавате село Рибник (от ваше дясно).

  • След 4 км завивате наляво към отбивката за Рупите и се оглеждате за табели.

  • Километър след отбивката, подминавате Рупите от ваше дясно и продължавате направо.

  • След 7-8 минути (2 км) ще видите табела за наляво, указваща „Хераклея Синтика – градът на македонските царе“.

  • Античният град ще ви се падне вляво.

Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Опознай Родината, за да я обикнеш!

Алеко Константинов