Приморско променада

Ели Витанова, 17.08.2020г.
Всеки, който познава града Приморско, знае, че крайбрежната му ивица е разделена на два плажа – Северен и Южен. Но през последното си посещение на черноморския курортен град открихме променадата на Приморско – чаровна крайбрежна алея, която върви по носа на брега, разкривайки уникална гледка към морето и предоставяйки прекрасна възможност за разходка.
През ден, който беше твърде ветровито за плаж, ние решихме да се разходим из града, тъй като имаше части, които още не бяхме посещавали. Стигайки до южния край на Северния плаж, ние открихме тази алея, по която поехме. Мислехме, че тя ще бъде кратка, но се оказа, че върви покрай целия нос на града и свършва при пристанището на Приморско в северната част на Южния плаж.
Разходката е изключително приятна. Намирате се на по-малко от метри от водата, която величествено се разбива в камъните, които са поставени между морето и алеята. От време на време ще усетите фините пръски на черноморската вода, която вятъра донася към алеята. Мястото е перфектно за отдих и за наслаждаване на гледката. Да извървите цялата алея отнема не повече от час, а изживяването със сигурност си заслужава. Вървейки и слушайки вълните на морето и песента на вятъра, ви обзема чувство на откъснатост от останалата част на света. Иначе оживеният курортен град се изплъзва от вас.
По цялата алея са поставени пейки, на които човек да поседне. Оборудвана е и с лампи, както и кошчета за боклук. Освен това из камъните има обрисувани най-различни известни личности от българската и от световната история. Така променадата се превръща в една импровизирана алея на славата, където човек си припомня за най-различни легендарни персонажи, събрани в един общ пантеон на това чудесно място. От време на време има и статуи или паметници. Един от тях е кръст в памет на удавилите се през 1951 г. на далян Кондрус. Сигурна съм, че и много от другите паметници крият късче история у тях.
Но алеята е перфектна и за тези, които не търсят нищо повече от една спокойна разходка по българското черноморие.

Как да стигнем?

Приморско е курортен град разположен по южното черноморие.

Променадата на Приморско върви от южния край на Северния плаж до пристанището на Приморско (в северната част на Южния плаж). Обаче не е задължително да започнете от едно от тези места. По целия нос на Приморско често има стълбички, по които можете да стигнете до различни части на алеята.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Всеки един от человеците длъжен е най-първо да познава мястото, в което се е родил и живее.

Стефан Захариев