Манастир Палигоден край Банско

и язовир Белизмата

Ели Витанова, 20.07.2020г.
Снимки от Михаела Клешкова
Манастирът „Рождество пресв. Богородица – Палигоден“ се намира в ниската част на северните склонове на Пирин, само на няколко километра западно от град Банско. В близост до него се намират язовир Белизмата и плочата „Момин гроб“.
Манастирът е бил построен по времето на Второто българско царство, но османците са го разрушили до основи по време на робството. Поетапно възстановяване е започнато през 1936 г. Реставрацията е завършена през 1964 г. и манастирът е бил осветен от митрополит Пимен.
Може да се влезе в манастирския комплекс, но самата църква невинаги е отключен. Дворът е приятен и усамотен, заобиколен от каменна ограда, има маси, пейки и дървета за сянка. Външността на манастира е старинна, изградена от камък, с голяма заоблена входна врата и малки прозорци.
Намиращият се в близост язовир Белизмата предлага перфектно място за риболов, пикник, разходка или просто ден, прекаран на чист въздух. Има и работещо заведение „Рибарска среща“, което предлага разновидност от опции за хапване. А ако решите да се разходите до хълма над язовира, там ще откриете плочата „Момин гроб“.
Освен възможностите за пешеходна разходка, около манастира започват и прекрасни пътеки за планински колела, които са често посещавани от ентусиасти. Независимо дали пеша или с колело, пътеките са изключително приятни и си имат маркировка, която да се следва.

Как да стигнем?

Банско е известен курортен град по северните склонове на планина Пирин.

От Банско:

  • Излизате от София в посока юг, по пътя към Бистрица.
  • Преминавате през с. Бистрица и с. Железница.
  • След като излезете от населената част на с. Железница от ваше дясно ще видите крайпътното ханче Брезите (където можете да отбиете да обядвате).
  • При ханчето вместо да продължите по главната улица направо, свивате в уличката наляво и карате, докато не видите табела, че сте влезли в с. Плана.
  • Продължавате направо докато улицата не свърши Т-образно.
  • Ще видите табела за Кметство Плана наляво, а за Турмачка махала, Будистката ступа и/или Конна база Плана надясно. Свивате вдясно.
  • Карате по улицата (която завива наляво през махалата) докато не видите параклиса от ваше ляво, разположен под голяма бреза.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Всеки един от человеците длъжен е най-първо да познава мястото, в което се е родил и живее.

Стефан Захариев