Осмарски скални манастири

Ели Витанова, 27.11.2020г.
Снимки от @peika.bg – Боряна Кръстева
Осмарските скални манастири са средновековни помещения издълбани във варовикови скали, намиращи се югозападно от Шумен. Разпръснати по Шуменското плато и създадени през Второто българско царство (XII – XIV в.), манастирите са културно наследство на исихазма в България. Най-големият разцвет на скалните манастири е дошъл през XIV в., когато цар Иван-Александър признава исихазма.
Исихазмът е източно православна вяра, която проповядва, че за да се свържеш с Бога, трябва да очистиш душата си и да откриеш вътрешен мир. Исихастите са водили отшелнически начин на живот в манастири, често скални по вид. Помещенията в Шуменското плато имат разновидност от предназначения: манастири, църкви, монашески килии.
Най-големият от Осмарските скални манастири е Костадиновия манастир, изграден в отвесна скала. Той се състои от две помещения, като едното е църква с фрагменти от стенописи и олтар. Входът към Костадиновия манастир се намира на 8-10 метра височина, а до него може да се стигне по новоизградени метални стълби.
В близост до Костадиновия манастир се намира скалният феномен „Окото на Осмар“, също наричан и „Халката“. Той представлява отвесна скала, в която сякаш е издълбано „око“, в което като погледнеш, сякаш се открива друг свят. Великолепна гледка! Според самата баба Ванга, този скален феномен е четвъртият по сила енергиен център в България (след Рупите, Царичина и Мадара).
Още една интересна скална обител е Диреклията, намираща се на около стотина метра от Костадиновия манастир. В нея няма как да влезете без катерачески съоръжения, но можете да погледнете вътрешността ѝ от съседната скала. Смята се, че някога Диреклията е била използвана за монашеска килия, в която са затваряли монасите, които не са следвали строго принципите на исихазма.
Село Осмар е и хубаво местенце за любителите на селски туризъм. Известно е с виното си „осмарски пелин“. В района винопроизводството се развива от XIX в. В Осмар има винарска изба, където имате възможността да пробвате бял и/или червен пелин. Също, първото българско шампанско е било произведено точно в този район на България.
Осмарските скални манастири са само няколко от всичките разпръснати по Шуменското плато. В близост се намират Троицките манастири (на 2-2,5 км северно от село Троица), най-известният от които е скалният манастир „Момина скала“. Още малко на изток стигаме и до Ханкрумовския манастир (над село Хан Крум). До повечето от тях има маркирани и приятни за разходка екопътеки.

Как да стигнем?

Село Осмар е китно селце, разположено по южния склон на Шуменското плато.

От село Осмар можете да стигнете до Осмарските скални манастири по екопътека (дължината на пътеката е 3 км в посока северно от с. Осмар). Има лесно достъпни манастири (като Костадиновия), а има и такива, които биха изискали катерачески умения. Има ясно обозначени табели, които насочват посетителя към различните скални феномени.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Обичам те, мое мило Отечество!

Любен Каравелов