Екопътека Трънско ждрело

Георги Пандев, 16.09.2020г.
Трънската екопътека, минаваща покрай ждрелото на река Ерма, е едно истинско еднодневно приключение, включващо необикновени изживявания и смайващи гледки. Пътеката започва от обособен паркинг, където има и места за хапване и отдих. Високо пред вас ще видите двата гигантски скални блока – Църквище и Жилав камък. Всъщност именно между тях минава река Ерма, образувайки най-живописната част от Трънското ждрело. Милиони години ерозионна дейност са били необходими за формирането на този природен феномен.
Той е впечатлявал природните ценители още през 19-ти век. Самият Алеко Константинов описва Трънското ждрело в своя пътепис „Какво? Швейцария ли?…“
Пътеката е първоначално равна, но изведнъж се спуска стремглаво надолу. Бученето на реката под вас, комбинирано с издигащите се скални късове наоколо е внушително. С помощта на дървени мостчета и парапети се минава над реката и се излиза в подножието на скалата Жилав камък. След стръмно изкачване пред вас ще се покаже входа на тунел. Той е изкуствено създаден от немците по времето на Втората световна война, като е служел за съхранение на боеприпаси. Имало е идея да послужи и като път за теснолинейна влакова линия, но този проект си е останал неосъществен. Въпреки това, тунелът е приятен за минаване, а за ценители може да се нарече дори красив. От тунела нататък пътеката се заравнява за следващите 30-тина минути, върви се покрай широколистна гора. След като изминете тази част, ще стигнете до разклон. Вляво надолу е към Рибарника и панорамната площадка Църквище, а направо пътят продължава към доста по-далечни дестинации – Врабчански водопади, връх Драговски камък и др. (има табели). Продължението на Трънската екопътека обаче е вляво към Рибарника. След като подминете няколко вили, ще се озовете на дървен мост, след който ще видите Рибарника. Има ресторант, където може човек да седне и да хапне прясна риба и други деликатеси.
Пътеката, водеща към панорамната площадка Църквище, продължава вдясно от Рибарника, нагоре в гората. Следват участъци с по-сериозно изкачване, които се минават за малко над 30 минути. Излиза се на една беседка, а пътеката на ляво от нея води към панорамната площадка. Ние поехме по нея и след 2-3 минути се озовахме на съвсем открит участък, откъдето се виждаха двата грамадни скални блока от самото начало на пътеката. С удивление осъзнахме, че панорамната площадка, към която сме се запътили, се намира точно на върха на единия (Църквище). Поехме нагоре, а скалата изглеждаше все по-застрашително. И действително изкачването по нея си е доста стръмно, но за щастие има приспособени дървени парапети, които доста помагат. С немалка доза внимание и пот се качихме на Църквището, а отгоре гледката наистина си струваше усилията. Отсреща Жилав камък, отдолу бучащата река, а наоколо заобикалящите планини от Краището. Неописуемо!
Връщаме се обратно до беседката и оттам продължаваме вляво и надолу. След 10-20 метра има пътека вляво, която е по-къса, но и доста по-стръмна. Тя води обратно до паркинга. Може да се мине и по пътя пред вас, който заобикаля, но пък е сравнително равен. Който и да изберете, ще се озовете обратно на началната точка и така ще затворите маршрутния кръг около река Ерма. Страхотно преживяване!

Разгледайте още снимки тук:

Как да стигнем?

Трънското ждрело се намира на север от Трън, близо до границата ни със Сърбия.

От София поемате към Перник, а оттам следвате пътя към ГКПП Стрезимировци. Преди да се достигне Трън се минава през Мещица, Брезник, Филиповци и други населени места. От Трън поемате в посока село Ломница, а табелите ще ви упътят за началото на пътеката.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Обичам те, мое мило Отечество!

Любен Каравелов