Цари Мали град

Георги Пандев, 23.10.2020г.
Снимки: @peika.bg
Село Белчин се намира в Самоковската котловина, заобиколена от планините Плана, Верила, Рила и Витоша. Селото е известно със своите минерални басейни и многото щъркели през топлите годишни сезони. Над Белчин обаче има още едно забележително място, което си струва да се посети. Това е реставрираната антична крепост, наричана Цари Мали град. Тя се намира на хълма св. Спас над селото.
Цари Мали град вероятно значи “малкият Цариград”. Най-ранните свидетелства за постройките на хълма датират от около VIII – VI век пр. Хр., когато тук е имало тракийско светилище. С настъпването на римляните хълма се превръща във възлова регионална крепост. На няколко пъти стените на крепостта биват разширявани, включително при император Юстиниан Велики и синът му Юстин. Освен масивните крепостни стени, тук са открити останки и от три християнски храма. Смята се, че на този хълм е съществувал и голям оброк, посветен на Възнесение Христово.
Комплексът Цари Мали град е официално открит за туристи през 2013 година. Реставрираните северни, южни и източни стени действително внушават монументален облик на късноантичния град. Освен това църквата, построена през XV век е изцяло реконструирана. На северната стена пък стърчат високо двете реновирани крепостни кули. Като ги погледне от селото, на човек наистина му се струва, че пред него стои един малък Цариград. В двете кули има изложени няколко исторически колекции и експозиции, разкриващи развитието на града през различните периоди от историята.
На хълма има и много места за отдих и почивка. Изградени са и интересни съоръжения, на които децата обичат да играят – огромни дървени мостове, които минават през поляните. Мястото е доста уединено и е идеален вариант за еднодневно бягство от града. Гледката, разкриваща се от северната страна на крепостните стени е великолепна. Кръгозорът е широк, а човек има чувството, че гледа от птичи поглед заобикалящата го котловина.

За да достигнете от самото село Белчин до крепостта на хълма има два варианта. Единият е по добре обозначена туристическа пътека, която се изминава за 30-тина минути нормално ходене. Другият начин е да използвате направения релсов асансьор, който ви придвижва директно до крепостните стени на хълма. Можете да съчетаете и двете опции – една на качване и една на слизане.

Съчетавайки културно-исторически, природен и религиозен туризъм, Цари Мали град предоставя една интересна възможност за почивка и разнообразие.

Как да стигнем?

Село Белчин се намира в Самоковската котловина.

Село Белчин се намира на около 50 километра от София в посока Самоков. Най-удобно ще е да минете по пътя през селата Бистрица и Железница, ако тръгвате от столицата. Самоков и Дупница са други близки изходни точки (на 15 и 30 километра респективно). А в самото село Белчин има отлични къщи за гости и хотели с минерални басейни.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Обичам те, мое мило Отечество!

Любен Каравелов