Крепост Цепина край с. Дорково

Георги Пандев, 02.07.2020г.
Снимки от Facebook @Дорково, България

Крепостта Цепина се намира на близо 6 километра северно от село Дорково и е разположена на непристъпен хълм висок 1136 метра. Крепостта е достъпна единствено от южна страна, където минава и асфалтираният път, водещ до самото подножие на крепостта. Оттам следват 15-20 минути ходене по очертана и обезопасена пътека. От върха на крепостния хълм се открива невероятна панорамна гледка към Родопите, а в далечината на запад се вижда и малка част от Рила. Цялостното приказно усещане се подсилва и от многото крепостни останки. Личат разрушени зидове с дебелина от 1,6 до 2 метра. История лъха отвсякъде.

Районът на крепостта е била населявана още от 5-то хилядолетие пр.Хр. По-късно траките превръщат върха на хълма в светилище. Впоследствие християнското население построява на хълма голяма трикорабна базилика, а скоро след нея и значим манастирски комплекс, който се предполага, че е съществувал активно до около IX век.

Цепина е част от Първото българско царство, но най-големият разцвет на града идва с началото на Втората българска държава. Цар Калоян присъединява крепостта към пределите на България в началото на XIII век. След смъртта му обаче, на престола сяда деспот Борил. Родопската област по това време е управлявана от Калояновия племенник – деспот Алексий Слав. Той се отмята от новия български владетел и се отделя като самостоятелен феодал с център крепостния град Цепина. Смята се, че по времето на деспот Слав крепостният град Цепина е съграден в по-мащабни размери, включващи вътрешна крепост (цитадела) и външна крепост. Около стените бързо възниква голямо селище, което бързо прераства в град. Укрепеният град и поградието при деспот Слав бързо се оформят като административен, стопански и културен център на Родопската област. В следните векове крепостта се връща обратно към българското царство. Към края на XIV век е превзета от османците след продължителна обсада от 9 месеца.

Преди да се впуснете по пътеката, водеща към останките на основния крепостен средновековен град, в подножието на Цепина човек може да разгледа и музейната експозиция в сградата до паркинга, където пътят свършва. Експозицията представя детайлно историята и проучванията, свързани с крепостта.

Как да стигнем?

Дорково е китно селце сгушено между възвишенията на Западните Родопи.

 • Следвате главния път Септември – Велинград.
 • На около 7-8 километра преди (или след в зависимост от посоката) Велинград ще видите отбивка в ляво (или дясно), по която трябва да поемете.
 • След няколкостотин метра следва У-образно кръстовище, на което трябва да поемете по пътя вляво.
 • Преминавате през град Костандово, след центъра се оглеждайте за табели, насочващи към Дорково.
 • Влезете ли в Дорково, карате само по главния път; ще стигнете до площад и ще видите красивата църква на Дорково.
 • Продължавате към втория площад, който е в непосредствена близост.
 • На втория площад продължавате вдясно по диагонал по главния път.
 • Следвате табелите към крепостта и скоро ще излезете от селото.
 • Продължавате по планинския път, следва изкачване.
 • Малко след най-високата точка (при отбивката за ловно стопанство „Каркария“) следва стръмно спускане надолу.
 • Оттам ще се отвори красива панорама и ще видите крепостния хълм насреща вдясно.
 • На У-образното кръстовище поемате десния път и после пак надясно.
 • След стръмно изкачване и преминаване през горист участък се достига до паркинга под самата крепост.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Опознай Родината, за да я обикнеш!

Алеко Константинов