Скална местност Скрибина

Анатоли Тодоров, 12.05.2020г.

Скрибина е връх и местност разположена на 6 километра (40 минути поход пеша или 20 с джип, тъй като изкачването е по лек склон) от село Крибул в Западните Родопи край река Бистрица, и на около километър от местността Кара кая (Черната скала). Мястото е известно заради древното тракийско светилище на това място, носещо същото име. В този район на Родопите са често срещани скални арки (наричани от местното население „мушилки“, „промушилки“ и „провирачки“), но тази от местността Скрибина се отличава от всички останали с това, че се смята за целебна, лекуваща всички болести.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8b/Skribina_1.jpg/800px-Skribina_1.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/09/Skribina_6.jpg/1024px-Skribina_6.jpg

Село Крибул е разположено в югозападна България, община Сатовча, област Благоевград. Самото селище е изключително древно. Признаци за това са намираните тракийски гробове от самите жители на селото, докато копаят градините си. Открити са и останки от еднокорабна църква от V век, около която е намерен и средновековен некропол. Предполага се, че Крибул е възникнал от обезлюденото село Букорово. Когато Османската империя превзема тези земи, местното население приема исляма, което е причината до наши дни то да се състои от българи-мохамедани.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a0/Skribina_Kara_kaya_Kribul_Sanctuaries_WestRhodopes_BG1_01.jpg/1920px-Skribina_Kara_kaya_Kribul_Sanctuaries_WestRhodopes_BG1_01.jpg

За скалната местност Скрибина, и специално „Провирачката“ се счита, че притежава лечебни сили. Тези посетили мястото, както и местната лечителка Юлия Земеделска, твърдят, че то притежава необяснима енергия, която въздейства на хората, а примерите за допреди това безнадеждно болни, обездвижени, преживели травма след катастрофа и впоследствие излекувани на това място, са десетки. Според легендата светилището се пази от огромна черна змия, наричана от местните „Сайбия“, която може да приема формата на други същества.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/29/Skribinata.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c7/Skribina_3.jpg/1024px-Skribina_3.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/07/Skribina_11.jpg/1024px-Skribina_11.jpg

Тъй като змията е единственото животно в този регион, което систематично сменя кожата си, обновявайки се за по-хубав живот, част от ритуала, който се извършва на място, включва минаващия през „Провирачката“ да носи стари дрехи. Целта им е да поемат болката и/или болестта, която носи човека, и когато ритуалът приключи, те да бъдат вързани на дърво близо до камъка. Заради това гората наоколо е наричана „Гората от дрехи“. Тези дрехи не бива да бъдат пипани от друг, защото се смята, че който ги докосне ще вземе болестта/болката, която те съдържат. От друга страна, дрехите се носят и за да бъде болният максимално притиснат към скалата докато се промушва. Това се прави с цел той да се „съедини“ със скалата, за да бъде лечебният ефект максимален. Освен дрехите, за ритуала предварително се подготвя червен конец с дължината на болния човек, който се оставя на дървената стълба водеща към „Провирачката“. Болният минава през отвора на арката след „наричането“ от Лечителката. Желателно е да се оставят монети и предмети на специално отредено за това място. След това болният излиза от отвора и Лечителката прави кръг с конец около крака на болния и го запалва, като бае през времето, в което извършва тези действия. Следва още едно промушване през отвора и участникът в ритуала напуска сакралната територия.
Въпросната лечителка е 77-годишната Юлия Земеделска, жителка на близкото село Крибул. Майка ѝ и сестра ѝ са били Лечителки преди нея, и дълги години са я убеждавали неуспешно да ги последва в това призвание. Преди години обаче се разболява тежко, и след няколко неуспешни хирургически намеси, сестра ѝ я води до скалата. По разказа на баба Юлия, както е известна сред хората, преди да мине през „Провирачката“ изрича молитва, в която се зарича, че ако оживее и оздравее след ритуала, ще се посвети на лечението на други изцяло. След последвалото чудо – оздравяването ѝ, тя остава вярна на обета си „да не върне никой“, и днес всеки ден се изкачва до скалата и извършва ритуала, за да помогне така, както на нея ѝ се е помогнало някога.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/09/Skribina_6.jpg/1024px-Skribina_6.jpg

Как да стигнем?

Местност Скрибина е разположено в югозападна България, община Сатовча, област Благоевград.

До мястото се стига с личен автомобил, тъй като е сравнително отдалечено от големи пътни възли и градове:

От Гоце Делчев:

  • Идвайки от посока Банско стигате до град Гоце Делчев.
  • От там се завива по отбивка вляво, и се продължава направо.
  • По този път ще има три последователни разклонения – при първата се продължава вдясно, при втората – вляво, и при последната – вдясно.
  • Следвайки този път ще стигнете до Крибул откъм единствения възможен вход към селото.
  • От другата страна на селото (което е дълго около 300 метра) има пътека, по която се стига до Скрибина и „Провирачката“. Пътеката може да бъде измината изцяло пеша, или първоначално може да се използват високопроходими машини (като джипове и верижни машини), но крайното изкачване трябва да стане пеша.

Разгледайте още
снимки тук:

Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Опознай Родината, за да я обикнеш!

Алеко Константинов