Манастир „Св. Богородица Спилеотиса“

Георги Пандев, 03.09.2020г.
Ако пътят ви минава близо до град Мелник и търсите спокойно, уединено и красиво място, то манастирът „Св. Богородица Спилеотиса“ е прекрасен вариант. Той се намира на върха на хълма Св. Никола, южно от града. Първоначално манастирът е построен през 13-ти век от деспот Алексий Слав, а по-късно става метох на Ватопедския манастир в Атон. Цялата местност около манастира се знае под името „Света Зона“. На няколко пъти през вековете манастирът бива разрушаван. През 1795 година на мястото на развалините на манастира е построена малката църква „Св. Богородица на Светия пояс“. Сред местните хора локацията е на особена почит. Твърди се, че през Средновековието в манастира се е съхранявала и част от действителния свети пояс на Божията майка.
До върха на хълма, където се намира храмът, се стига по кратка екопътека през широколистна гора. Има обособени стълбички от дъски и камъни, които улесняват изкачването. Цялата пътечка се изминава за 20-25 минути, след което теренът вляво се открива и ще можете да видите бялата църква насреща. Освен това личат и останките от крепостни стени и ровове, защото през Средновековието около манастира е била разположена и отбранителна крепостна кула.
А гледката от върха на хълма е неописуема. Около теб се шири едно море от пясъчни пирамиди, което изглежда, че няма край. Това е мястото, от където човек може да види истински красотата на чудните Мелнишки пирамиди. Но кръгозорът не свършва само с тях. Зад самите пирамиди величествено се издига снагата на Пирин планина. Далеч надясно пък стърчат върховете на Славянка, а противоположно на Пирин гордо стои Беласица. Под нея Санданско-Петричкото поле кротко наблюдава заобикалящите го гиганти. Не е учудващото, че мястото е считано за свято. Иначе на върха на хълма има достатъчно места човек да поседне, да погледа и да хапне нещо. Който желае може да влезе в храма да се помоли.

Как да стигнем?

Мелник се намира в планинските райони на югозападна България.

Движите се нагоре по главната улица на град Мелник и продължавате почти до последните къщи. Оглеждайте се за Литовата къща за гости. Малко преди нея вдясно ще видите началото на пътеката в гората, която води до върха на хълма Св. Никола.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Обичам те, мое мило Отечество!

Любен Каравелов