Етнографски комплекс „Дядо Йоцо“

Ивелина Ламбовска, 15.12.2020г.
Снимки от @opoznai.bg, @pochivka.bg, @vr-balkan.net
По криволичещия път за село Очиндол ще забележите една значително голяма статуя, която се издига над Искърското дефиле и гледа живописната природа от високо. Това е паметникът на дядо Йоцо, който се намира в едноименния етнографския комплекс. В комплекса също има и механа, където готвят вкусни български ястия, и голяма беседка, която разкрива панорамна гледка към Искърското дефиле. А до беседката има и къса екопътека, която е перфектна за разходка.
Мястото е направено през 2005 година, като идеята за издигането на паметника е на Огнян Петров, а проектът за самия паметник е дело на Георги Тишков и Моника Игаренска. Самият паметник е висок 5 метра и тежи 11 тона, и е направен от бял врачански камък. Впечатляващи са размерите на тази скулптура, които са въплъщение на монументалността на Вазовата литература и запазват спомена за този велик българин. Друга такава статуя в България няма никъде. Паметникът представлява фигурата на дядо Йоцо, гледайки към Искърското дефиле и железницата, която сега минава по маршрута София-Мездра.
Хората от близкото село се гордеят с този проект и казват, че самият Иван Вазов често отсядал по селата в дефилето. Там се предполага, че авторът се е вдъхновил да напише разказа „Дядо Йоцо гледа“. Поставянето на тази скулптура на входа за Очиндол приветливо посреща гостите на селото и съхранява духа на българското.
Мястото може да бъде посетено по всяко време на годината, но най-интересно е да се отиде и на ежегодния национален фолклорен събор – „Де е българското“. Той се пада края на май месец или началото на юни в Неделята на слепия. На този събор се дава и една специална награда за родолюбие.
Днес много хора спират там, за да се насладят на красивата гледка и да погледат България от високо. С помощта на община Мездра и други дарители е създадено това уютно кътче в полите на Врачанския балкан. Не много хора знаят за това интересно местенце, но то е прекрасно за разходки и отдих. В близост до комплекса има много туристически маршрути, като например този от село Очиндол до хижа Пършевица.
До там е най-удобно да се стигне с кола. Пътят към селото е изпълнен с резки завои, а красивата местна растителност обгръща пътя и от двете страни. Комплексът разполага с паркинг, но за тези, които се наслаждават на походите има и екопътека.
Началото на пътеката „Горски кът“ се намира от другата страна на паркинга и не след дълго води до друга беседка. Ако обаче предпочитате дългите разходки и походи, може да стигнете до местността и с влак, а след това да поемете по някоя от пътеките, водещи до горе.
Ако обаче сте фенове на дългите разходки и предпочитате да стигнете до там пеша, ще трябва да вземете влак до ЖП станция “Левище”. Оттам може да поемете по пътеките до река Искър, след което да излезете на асфалтовия път, който води до село Очиндол. Пътят от гарата до комплекса е само 2 километра, но разходката си заслужава заради магическата гледка към Искърското дефиле.
В близост се намира и Младежкият еко лагер на село Очиндол, от където може да поемете по Наследствената екопътека, която разказва историята на селото. Маршрутът й е кръгов, а самата пътека е лесна за изхождане. Маршрутът е доста кратък – само 3 километра, но в същото време разкрива красивата природа на Врачанския балкан. На пътеката има множество информационни табели, които разказват за културата, историята и обичаите на селото, и други, които съдържат информация за флората и фауната на района.
Паметникът на дядо Йоцо е проектиран да гледа към свободна България и така той увековечава героя от Вазовия разказ „Дядо Йоцо гледа“. Сам по себе си проектът е велико дело, защото олицетворява могъществото на българския дух. Както вече споменах, малко хора знаят за това чудно място, но то трябва да бъде посетено от всеки, който се гордее с българското.

Разгледайте още снимки тук:

Как да стигнем?

Очиндол се намира във Врачанско.

От София:

  • От Искърското дефиле следите за отбивка към село Очиндол на пътя за Враца. Селото се намира в община Мездра на 72 км от София.

От София:

  • С БДЖ до гара Левище.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Обичам те, мое мило Отечество!

Любен Каравелов