Стобски пирамиди

Георги Пандев, 13.09.2020г.
В подножието на западната част на Рила планина, над село Стоб, се намира едно изумително скално формирование. Това са така наречените Стобски пирамиди – скални пирамиди, формирани вследствие на ерозионната дейност на водите в района. Скалният характер и типът почва в тази местност предпоставят лесното отмиване на горните им слоеве. Така течащите води оформят ерозионни бразди, които с времето стават все по-големи и по-дълбоки. А всъщност незасегнатите от водите части остават да стърчат по-високо, образувайки причудливи форми, подобни на пирамиди и конуси. Цветът на Стобските пирамиди е оранжево-кафеникав, което ги откроява изключително много от гористия фон наоколо. Особено красива е картинката в късния следобед или по залез слънце, когато слънчевите лъчи огряват директно пирамидите, правейки гледката неописуемо красива. Стобските пирамиди наподобяват доста Мелнишките, но се различават по цвета и гъстотата. Стобските пирамиди са по-малки като размери (7-12 метра височина), но са концентрирани на доста по-малка площ.
Пътеката, водеща към пирамидите, започва от края на село Стоб. Там се стига до паркинг, а встрани ще видите билетната каса и началото на пътеката. Цените на билетите са символични. Началото на пътеката е приятно – пътят е широк, без особен наклон, а и има дървета, хвърлящи сянка. Не се подлъгвайте обаче – нагоре терена става все по-открит и стръмен, а слънцето пече жарко дори и през студените месеци. Носенето на шапка и вода са задължителни, особено в топлата част от годината. Пътят криволичи и след няколко по-големи завоя се превръща в по-тясна пътека, а постепенно и наклонът се увеличава. На около 25-тата минута се достига първата група скални пирамиди, които могат да се видят от една естествено оформена тераса, обезопасена с парапет. Формите, цветът и разположението на пирамидалните образувания са възхитителни. Продължаваме нагоре, където има още 2-3 такива тераси. Преди последната има доста стеснен и стръмен участък от пътеката (няколко метра), който трябва да изминете на четири крака, но не е опасно. От най-горната тераса гледката е вълшебна – морето от оранжеви скални пирамиди ви обгръща и от двете страни. Пред тях се простира равнината, а още по-вдясно се вижда високото било на Рила с върховете Малък и Голям Полич. Гледката и емоцията определено си заслужават. Цялата пътека се изминава за 30-35 минутки в посока. Има обособени места за отдих и спиране.
Една изключително любопитна местна легенда разказва за начина на образуване на пирамидите край село Стоб. На мястото на пирамидите някога имало равнина с мегдан, където се правели всички местни сватби. Залюбили се една девойка и един момък. Всичко било прекрасно, но майката на девойката не харесвала младоженеца и разубеждавала дъщеря си от решението ѝ. Ала младите били готови на всичко за любовта си. Тогава майката отишла насред равнината, забила един кръст дълбоко в земята и проклела сватбата: когато младоженецът целуне булката, всички гости да се превърнат в скали. Дошъл денят на сватбата и само майката не отишла. Цялото село било щастливо, но когато момъкът целунал булката, всички сватбари се превърнали в скали. Оттогава край село Стоб се издигат причудливите скални пирамиди.

Как да стигнем?

Село Стоб се намира в западните покрайнини на Рила, близо до Рилската долина.

От автомагистрала „Струма“ се отклонявате в посока Рилския манастир при Кочериново. След няколко километра се оглеждайте за отбивка вдясно към село Стоб. Влезете ли в селото гледайте за указателни табели, които има на почти всеки стълб. При нужда може да попитате и местните жители.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Обичам те, мое мило Отечество!

Любен Каравелов