Плиоценски парк в с. Дорково

Георги Пандев, 28.06.2020г.

Плиоценският парк в село Дорково е първият палеонтологичен музей в България, открит през 2013 година. Той се намира само на 0,5 км западно от селото. Музеят е построен на мястото на находището, открито още през първата половина на миналия век, но изследвано към края му. На мястото на сегашния музей през 1984 година започват организирани разкопки, водени от редица видни български и европейски археолози. Открити са вкаменелости от два вида мастодонти от рода „Ананкус арвериензис“, кости от над 30 вида гръбначни животни, фрагменти от птици, гризачи, маймуни, примитивни мечки, носорози и много други. От разкопките е изваден и изцяло запазен бивник на мастодонт дълъг 2.95 метра. След изследване на фосилите, учените датират останките от плиоценската епоха в Европа или от преди около 5 милиона години. 

Находките край село Дорково биват обработвани и изучавани дълги години във Франция. Днес, част от тях се съхраняват в Националния природонаучен музей в София, където служат за изучаването на видовата еволюция и древната природа.  

Плиоценският парк в село Дорково показва в цял ръст мастодонта Ананкус анвернензис. Изработената скулптура в реални размери е изключително внушителна. Освен нея музеят като цяло пресъздава обстановката от преди 5 милиона години чрез специално изработени картини и звукови ефекти, характерни за живота от плиоценската епоха. Освен това, там са изложени и повечето съвсем запазени находки, включително бивни, челюсти, кости и фосили.

От района на музея се разкрива и прекрасна гледка към Дорково и околните родопски хълмове. Любителите на разходки могат да продължат нагоре по хълма над музея, за да огледат околността от още по-добра позиция. Върви се по ясно обособена пътечка право нагоре по хълма, като пътеката води до връх Здравец. 

А под самия музей пък има две заведения, в които човек може да се отбие за хапване и пийване, сувенир или просто, за да отдъхне.

Как да стигнем?

Дорково е китно селце сгушено между възвишенията на Западните Родопи.

  • Следвате главния път Септември – Велинград.
  • На около 7-8 километра преди (или след в зависимост от посоката) Велинград ще видите отбивка в ляво (или дясно), по която трябва да поемете.
  • След няколкостотин метра следва У-образно кръстовище, на което трябва да поемете по пътя вляво.
  • Преминавате през град Костандово, след центъра се оглеждайте за табели насочващи към Дорково.
  • Влезете ли в Дорково карате само по главния път; ще стигнете до площад и ще видите красивата църква на Дорково.
  • Продължавате към втория площад, който е в непосредствена близост.
  • На втория площад поемате по първата пряка директно вляво.
  • Карате само по нея и скоро ще излезете от селото и ще видите музея насреща (има и указателни табели).
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Опознай Родината, за да я обикнеш!

Алеко Константинов