Беглик таш

Ели Витанова, 01.09.2020г.
Снимки от Борис Тренев
Намиращо се на 5 км северно от черноморския град Приморско, Беглик таш е старинно тракийско светилище, с артефакти датирани още от VII – V век пр. Хр. (късната Бронзова ера). По-късните находища датират IV век сл. Хр. Предполага се, че светилището е функционирало близо 2000 години. Най-вероятно е било прекъснато през IV век от настъпващото християнство. Целият комплекс покрива приблизително 12 декара, като централната част на светилището е разположена на 8 декара.
Името „Беглик таш“ идва от турски език: „беглик“ значи данък, а „таш“ – камък. Името най-вероятно крие корените си в периода на Османското робство, когато данъците, (във вид на добитък) плащани от български пастири са били събирани при камъните в местността.
Археологически проучвания през периода 2002 – 2005 г. откриват множество артефакти и остатъци от съоръжения, скални изсичания и други. Разчистват и западния вход на светилището, за да го направят по-достъпен. Въпреки многото усилия, голяма част от светилището остава непроучено заради липса на средства.
Обектът отваря врати за туристи едва през 2003 година. Изработен е общ план – карта, която получавате на място. Тя ви насочва и съдържа информация за различните артефакти. Археолози са ги изучавали, датирали и предполагали тяхното предназначение. Например, обект номер 12 се смята да е служел за слънчев часовник: състоял се от 6 големи камъка и в зависимост от това върху кой камък е падала сянката на слънцето, траките разбирали коя част на деня е. С времето обаче е бил съборен и сега наподобява паднали домино блокчета. Артефактите на картата са общо 14 и всеки от тях крие подобна интересна предистория.
Светилището е прекрасна идея за еднодневна разходка и представлява възможност човек да се потопи в праисторията на българските земи.

Разгледайте още снимки тук:

Как да стигнем?

Беглик таш е част от бившата правителствена резиденция „Перла“.

От Приморско:
  • Шофирате в посока север покрай Северния плаж.*
  • Наближавайки местността „Перла“, на две вилици по пътя, и двата пъти поемате по левия разклон.
  • Навлизате в широколистна гора; ще видите бели стрелки по асфалта.
  • След няколко км достигате до паркинг за колите. След него продължава черен път дълъг 1 км.**
  • Пеша черния път се изминава за 20 минути и стигате до входа на светилището.
*Липсват достатъчно указателни табели.
**Черният път е в лошо състояние и ще представлява проблем за преминаване ако карате ниска кола или ако вали.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Всеки един от человеците длъжен е най-първо да познава мястото, в което се е родил и живее.

Стефан Захариев