Фар-скулптура в Царево

Ели Витанова, 14.08.2020г.
Снимки: @Царево.Инфо
Фарът-скулптура в град Царево е първия по рода си в целия свят. Открит през 2014, той е изграден във формата на тракийска богиня. Фигурата на жената е внушителна, с вдигнати ръце, които държат обект, приличащ на корона или царски венец, но който всъщност служи да символизира, че богинята е „носителка на светлината“. Статуята е направена от бронз, тежи 3 тона и е висока 5,5 метра. Монтирана е върху бетонен пиедестал и се намира на вълноломната стена на курорта, на 16 метра над морското равнище.
Скулптурата на тракийката символизира гостоприемството на Царево, както и на сигурността и безопасността на идващите от морето. Твърди се, че фарът е адаптация на статуя от гробницата в село Свещари. Изработена е от българския скулптор и художник Павел Койчев, който също е автор на „Градежът“ – еко-къща край автомагистрала Хемус, която Койчев описва като „скулптура, която може да се обитава“.
Ако решите да отидете до вълнолома на курорта да посетите забележителността, можете да го комбинирате с разходка из морската градина на Царево, в която също има кафенета, мини-голф и площадки за деца. Можете и да разгледате пристанището или пък да посетите панорамната тераса на нос Лимнос – най-издадената точка на град Царево.

Как да стигнем?

Царево е курортен град разположен по южното черноморие.

Можете да стигнете до фара на Царево като тръгнете към нос Лимнос и свиете надясно покрай пристанището на града. След като подминете пристанището, ще видите фара края на вълноломната стена, издигната над морското равнище.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Всеки един от человеците длъжен е най-първо да познава мястото, в което се е родил и живее.

Стефан Захариев