Островен музей на Света Анастасия

Тодор Кюркчиев, 27.07.2020г.
Снимки от: Тодор Кюркчиев и @Andrey Andreev travel & photography
Малко хора знаят, че на територията на българското Черно море има няколко острова. Още по-неизвестен факт е, че един от тях е дори обитаем. В тези две кратки статии ще ви разкажем за основните забележителности, които можете да разгледате на перлата на българското черноморие известна като остров Света Анастасия.
Островът се намира в Бургаския залив, разположен на 6,5 километра югоизточно от град Бургас и се е появил след изригването на вулкан. Площта му е приблизително 9 декара. Първите свидетелства за човешко присъствие датират още от времето на късната античност.
Едно от крилата на манастира на острова представлява музей, в който можете да научите много за историята на мястото. Там ще видите затворническа килия, островната съкровищница, изложби за живота на монасите и Света Анастасия, както и богата изложба на морските обитатели на Черно море. Най-впечатляваща е изложбата на моделите на потъналите в нашето море кораби. Тях можете да разгледате в автентичния им вид, лежащи на морското дъно, благодарение стаята за 3D виртуална реалност.
Крилото на манастира е бил превърнат в музей в памет на затвора, който е съществувал на острова през началото на 20-ти век. Може би знаете, че Света Анастасия е известен и още като българският Алкатраз, тъй като е служел за политически затвор, където през царско време властта изпращала своите противници. През 1889 година на острова бил изграден и фар, който работи и до днес.
Островният ресторант „100 години назад“ предлага на своите гости разнообразието на черноморската кухня, както и различни автентични манастирски и бургаски рецепти. На острова също има и действаща уютна къща за гости, където можете да отседнете, за да се потопите напълно в магическата атмосфера на мястото и да се откъснете от света. Островът разполага и с малък плаж.
Освен музея, на острова има и манастир, за който можете да прочетете в другата статия на локацията о. Св. Анастасия.

Разгледайте още снимки тук:

Как да стигнем?

Остров Света Анастасия се намира в Бургаския залив на черноморието.

За да стигнете до острова трябва да се отправите към пристанище Бургас. На място ще закупите билет от Туристическия информационен център, който се намира във фоайето на „Магазия 1“. Пътниците са превозвани до острова с 18-метров катамаран, на който може да си закупите кафе и студени напитки. Продължителността на пътя е приблизително 30 минути. 
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Всеки един от человеците длъжен е най-първо да познава мястото, в което се е родил и живее.

Стефан Захариев