Манастир „Света Анастасия Фармаколитрия (Лечителка)“

Тодор Кюркчиев, 27.07.2020г.
Снимки от: Тодор Кюркчиев и @остров Света Анастасия
Малко хора знаят, че на територията на българското Черно море има няколко острова. Още по-неизвестен факт е, че един от тях е дори обитаем. В тези две кратки статии ще ви разкажем за основните забележителности, които можете да разгледате на перлата на българското черноморие известна като остров Света Анастасия.
Островът се намира в Бургаския залив, разположен на 6,5 километра югоизточно от град Бургас и се е появил след изригването на вулкан. Площта му е приблизително 9 декара. Първите свидетелства за човешко присъствие датират още от времето на късната античност.
На Света Анастасия се намира и единствената манастирска островна обител, която е запазена до наши дни – манастира „Света Анастасия Фармаколитрия (Лечителка)“. През своята дълга история той е ставал неколкократно жертва на пиратски набези и опожарявания. Легенда твърди, че в миналото манастирът бил нападнат от морски разбойници, търсещи съкровище заровено на острова от стар пират. Монасите се заключили и започнали да се молят на Света Анастасия да ги спаси. Светицата чула молитвите им изпратила страшна буря, която потопила пиратския кораб. Неговите останки се вкаменили и така се появило скалното образувание Вкамененият пиратски кораб. Що се отнася до златното съкровище, смята се, че то още лежи скрито в подземията на острова. Други интересни скални феномени изваяни от морските вълни са Дракона, Портата на слънцето и Гъбата, където се твърди, че е погребан монах.
Покровителката на острова Света Анастасия била наричана Фармаколитрия, което на гръцки ще рече „избавителка от страдания“, или по-просто лечителка. Точно заради това на острова можете да откриете автентична лекарница, предлагаща разнообразни билкови напитки и продукти.
Освен манастира, на острова има музей и ресторант с черноморска кухня, за които можете да прочетете в другата статия на локацията о. Св. Анастасия.

Как да стигнем?

Остров Света Анастасия се намира в Бургаския залив на черноморието.

За да стигнете до острова трябва да се отправите към пристанище Бургас. На място ще закупите билет от Туристическия информационен център, който се намира във фоайето на „Магазия 1“. Пътниците са превозвани до острова с 18-метров катамаран, на който може да си закупите кафе и студени напитки. Продължителността на пътя е приблизително 30 минути. 
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Всеки един от человеците длъжен е най-първо да познава мястото, в което се е родил и живее.

Стефан Захариев