Село Ковачевица

Георги Пандев, 11.02.2021г.
Снимки от @bulgarianhistory.org
Ковачевица е малко селце, скрито в склоновете на Западните Родопи, на само около 25 километра североизточно от град Гоце Делчев. Селото е разположено по поречието на река Канина, още позната като Кървава река. Надморската височина от приблизително 1000 метра в комбинация с географската ширина, закътаното местоположение и наличието на река правят селцето истински климатичен рай. В Ковачевица зимите са сравнително меки, а летата – приятно прохладни. Днес Ковачевица има постоянно население от едва около 50 души, но пък за сметка на това е посещавано от туристи. Тук са снимани редица съвременни филмови продукции.
Със своята автентична архитектура селото е истински портал към миналите векове. Технологията на строенето на къщите в тази част на Родопите включва каменна зидария, която всъщност е проста за правене, но се оказва доста издръжлива. Подредените недялани камъни, биват споени с размекната пръст, за да оформят масивни зидове, чиято трайност е изпитвана многократно през годините. Други интересни компоненти в повечето ковачевски къщи са техните покриви, също направени от плоски камъни.
Тесните калдъръмени улички на Ковачевица са изпълнени почти само с такъв тип къщи, някои двуетажни, а други дори и на три нива. Спазени са познатите възрожденски еркерни наддавания на по-високите етажи от къщите. Фактът, че почти цялото село се състои от такъв тип къщи, създава неповторимо усещане, сякаш човек се е върнал назад в миналото.
И действително по време на Възраждането село Ковачевица представлява център на строително-архитектурната школа в района на Югозападните Родопи. Доказателство за майсторлъка на местните дюлгери е не само красивият външен вид на постройките, но и фактът, че те са оцелели толкова дълго, при положение, че някои от тях не се стопанисват.
Първите български заселници на територията на днешна Ковачевица са от самия край на на XIV век, след османското завоевание на българските земи. Поради благоприятните природни условия малкото селище бързо се разраства и жителите започват да се занимават с най-различни дейности – земеделие, скотовъдство, строителство и занаятчийство. Интересен факт е, че Ковачевица никога не е било под директното влияние на турска администрация. Това позволява на селото да се превърне в един оазис на свободно развитие, което оформя селото като културно-религиозен център в околността. Културният напредък на Ковачевица по време на Възраждането не се е ограничава само до забележителната архитектурната дейност. В селото е основано първото килийно училище в Неврокопска област през 1820 година. Около двадесет и пет години по-късно в селото е учредено и светско училище. Трябва да се спомене и че жителите на селото многократно са помагали на четническите движения в района, най-вече на четите на Славко войвода, Шимар войвода и Кануш войвода.
Ковачевица е село, в което човек може да усети духа на нашите предци и да докосне и види това, което техните ръце са сътворили. Разхождайки се по тесните улички човек немее пред автентично запазения вид на това истинско Родопско бижу.

Как да стигнем?

Ковачевица е малко селце, скрито в склоновете на Западните Родопи

Село Ковачевица се намира в община Гърмен, на 25 километра от Гоце Делчев. Следваме главния път Банско – Гоце Делчев, като при Господинци се отклоняваме към Огняново. От Огняново поемаме към Лещен, преминаваме през него и през Горно Дряново и достигаме дестинацията.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Само родната земя е скъпа на всички.

Цицерон