Читалня „Книги в облаците“

Ели Витанова, 15.09.2020г.
Високо из планинските небосклони човек може да се наслади на магията на българската природа и чистия въздух, но хижа Плевен съчетава всичко това с още една наслада за духа – книгите. Намираща се на 1504 метра надморска височина, читалнята „Книги в облаците“ е неповторимо място за отдих и възможност за едновременно потопяване в света на литературата и в заобикалящата природа. В миналото залата е функционирала като ски гардероб, а след ремонти на 15 декември 2019 се е състояло официалното откриване на библиотеката. Мястото е чисто ново и перфектно реновирано. Това е и единствената по рода си читалня „в облаците“.
Вътре в библиотеката ще откриете десетки книги, разделени по категория и изложени по рафтовете на стените. Всеки посетител може да занесе своя книга по желание и да я прибави към колекцията на хижата. Мястото дължи уюта си не само на красивите книги, а и на множеството столчета, дивани, фотьойли, масички и одеяла, които са поставени там за комфорта на посетителя. Освен това има пиано, китара и акордеон, на които гостите-музиканти на хижата могат да посвирят. Гледката от прозорците на библиотеката са наистина внушителни – Централния Балкан се извисява над вас, а близо 900 метра отвесно нагоре с червено-бялата кулата се откроява старопланинския първенец Ботев (2376 метра).
Наистина не мога да ви опиша магията, която се крие в това място. Думите не са достатъчни. Но ще се опитам да ви разкажа. Ние посетихме хижа Плевен за една нощувка – беше късна августовска вечер. Бяхме чували за библиотеката и искахме да я разгледаме, така че след вечеря слязохме по външните стълби от столовата и тихо открехнахме вратата на читалнята. Библиотеката беше празна. Намерихме ключа за лампите и светнахме. В захлас разгледахме всичките жанрове книги, не знаейки коя по-напред да захванем да разгледаме. Една специална книга обаче ми хвана окото. При категорията „криминални романи“ видях книжката „Истории, докосващи сърцето“ (все още не ми е съвсем ясно книгата защо беше поставена при този жанр, но впоследствие аз прилежно я върнах там, където я бях намерила). Книжката се оказа сборник с притчи, събрани от най-различни автори. И наистина имаше някои много красиви. Даже бих казала, че „докоснаха“ сърцето. (Личен фаворит ми остана „Тайната на семейното щастие“.)
Почетохме малко в библиотеката, но беше топла и красива лятна нощ и решихме да вземем книгата за отвън. Зад основната сграда на хижата има поляна (водеща до по-малката сграда), на която са разпръснати сгъваеми столчета. Настанихме се на тях и седнахме под звездното небе. А звездите как се виждаха! Погледнати от планинските склонове, тези пламтящи топки газ бяха безкрайно много. Никога не бях виждала толкова звезди наведнъж! И всяка блещукаше из черното небе. Всяка на милиони светлинни години от нас, но сякаш можех да ги докосна. Нямаше нито един облак тази лятна нощ (иронично с оглед името на читалнята) и се падаше точно през периода на лятото, когато метеорният поток Персеиди се наблюдаваше най-ясно. Освен магията на природата и литературата, тези падащи искри в небето превърнаха вечерта ми в истински сюрреалистичен романс.
И там, в сърцето на Балкана, ние седнахме с едно фенерче, шепнейки си притчите от книгата. А падащите звезди ни правеха компания, разсичайки кроткия небосклон със своите огнени дири. Една незабравима нощ.

Разгледайте още снимки тук:

Как да стигнем?

Хижа Плевен се намира в сърцето на Балкана и е известна начална точка за изкачване на връх Ботев.

Хижа Плевен се намира в Национален парк „Централен Балкан“. Достъпът с автомобил е възможен само от северната страна на Балкана (откъм село Априлци). Пътят навлиза в планината и става еднолентов и затова трябва да се кара много бавно и внимателно. Пътят отвежда до паркинг под хижа Плевен. На паркинга имате опцията да платите да извозят багажа ви до хижата с товарния лифт. Пешеходните пътеки нагоре са две, като и двете са предимно стръмни, но кратки. Добре обозначени са. Отнема около час – час и половина да се изкачите от паркинга до хижата.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Обичам те, мое мило Отечество!

Любен Каравелов