Село Орцево

Ели Витанова, Красимира Стоянова, 18.11.2020г.
Снимки от Красимира Стоянова
Закътано между хълмовете на Западните Родопи, Орцево е най-високо разположеното село с постоянни жители на Балканския полуостров. Разположено е на 1500 м. надморска височина, а някои от разпръснатите къщурки достигат и над 1600 м. По последни данни в селото има 130 жители и 12 деца. Училището в Орцево е затворило през 2014 година и учениците изминават всеки ден по 3 км пеша, за да хванат автобус до съседното село Бабяк. Селото се намира в близост и до най-високо разположената гара на Балканите – гара Аврамово.
Заобикалящата планинска красота е повече от великолепна. Не само, че човек се потапя в красотата на Родопската природа, ами от близките хълмове се разкрива и превъзходна гледка към други планини. Най-забележителната от тях е към острите небесни върхове на Пирин.
Муса, един от жителите, е сърцето на село Орцево. Той вярва, че бъдещето на селото е в туризма и продължава да се бори за популяризирането му. Чувства се истински щастлив само и единствено в родното си село. Ако търсите къде да отседнете за хапване и пиене, кръчмата на Муса е перфектното място за това. Друго място за отсядане е Къща за гости „Орцево“. Посетителите ѝ споделят, че това е мястото за отсядане с най-красивите гледки, които някога са виждали.
Селото изглежда така, както е изглеждало далеч, далеч назад в миналото. Разхождайки се, човек е заобиколен от високи колиби, каменни къщи, дървени обори. Жителите са изключително мили и добронамерени. Орцево наистина е великолепна възможност да се потопиш в ежедневието на едно сгушено високопланинско село, вкусвайки от неповторимия планински туризъм из дебрите Родопа планина.
Село Орцево е подходяща изходна точка за изкачване на върховете Велиица (1715 м) и Кавун тепе (1710 м). В близост се намира и Тракийското светилище Бабяшка чука.

Разгледайте още снимки тук:

Как да стигнем?

Село Орцево се намира в община Белица в Западните Родопи.

С кола може да се стигне до село Орцево по пътя през Юндола или по автомагистрала ,,Струма‘‘ до отбивката при Симитли и впоследствие по пътя Разлог – Велинград.
Теснолинейката върви до гара Аврамово – най-високо разположената гара на Балканския полуостров. Разстоянието от гара Аврамово до село Орцево е 16 км и може да се измине за 3-4 часа пеша. Пътят е подходящ и за любителите на планинско колоездене.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Обичам те, мое мило Отечество!

Любен Каравелов