Будистка ступа край с. Плана

Ели Витанова, 30.04.2020г.

Будистката ступа край с. Плана е първата по рода си в България. Намира се на 35 км от София в южна посока и е построена през 2015-та година. Височината ѝ е 6.80 метра и е разположена на хълм, заобиколен от 360-градусов панорамен изглед към 4 планини – Витоша, Плана, Верила и Рила. Намиращите се в близост до монумента дървени постройки представляват Ретрит центъра на Плана, които предлагат усамотено място за медитиране на последователите на религията. Вярва се, че мястото навръх този хълм е високоенергийно и монументът символизира радостта и хармонията, които могат да бъдат постигнати чрез развиването на човешки качества като съчувствие и мъдрост.

Думата ступа произлиза от санскрит и преведена буквално значи „куп“, „насип“. Будистките ступи са монументи с конусовидна или пирамидална форма. Фигурата им наподобява тялото на Буда в медитация, а във вътрешността на монумента всъщност се намира и медитиращата фигура на Буда. Ступата символизира напълно пробудения ум и съвършения баланс и хармония, намиращи се както в природата, така и в човека.

Има 8 вида тибетски будистки ступи. Всяка от 8-те символизира ключов момент от живота на Буда. Тази в с. Плана е Ступа на Просветлението (Чан Чуб Чьортен на тибетски). Ступата на Просветлението символизира победата на принца Сидхарта Гаутама Буда над земните изкушения и атаките на демоничния небесен крал Мара под дървото Бодхи в Бодх Гая. Тази победа е моментът, в който принцът е постигнал духовно просветление в името на мир, хармония и благополучие.

Докато бяхме там, един човек, който изглеждаше, че отговаря за поддръжката на околността, ни каза да си направим пожелание и да обиколим ступата в посока на часовниковата стрелка. Наистина, според будистките традиции ступите носят щастие и благополучие, и изпълняват желанията на хора с добри намерения. Те също служат да предпазват света от злини и бедствия.

Будизмът е четвъртата най-разпространена религия в света. В България има под 1000 последователя, като най-многобройната будистка общност е Диамантения път на будизма с над 200 последователя. Именно тази общност е отговорна за построяването на ступата в с. Плана.

 

Гледката във всички посоки е възхитителна, въздухът е изключително свеж и чист.

Будисткия монумент, извисяващ се физически, носи чувство на хармония и покой между ум и природа.

Разгледайте още снимки тук:

Как да стигнем?

Село Плана се намира в южната част на област София-град.

От София:

 • Излизате от София в посока юг, по пътя към Бистрица.
 • Преминавате през с. Бистрица и с. Железница.
 • След като излезете от населената част на с. Железница от ваше дясно ще видите крайпътното ханче Брезите (където можете да отбиете да обядвате).
 • При ханчето вместо да продължите по главната улица направо, свивате по пътя наляво и карате, докато не видите табела, че сте влезли в с. Плана.
 • Продължавате направо, докато улицата не свърши Т-образно.
 • Ще видите табела за Кметство Плана наляво, а за Турмачка махала, Будистката ступа и/или Конна база Плана надясно. Свивате вдясно.
 • Карате само направо до първия разклон вдясно: една по-тясна, неасфалтирана уличка. Има табела за будистката ступа. Свивате по нея.
 • В рамките на няколко минути ще видите ступата от ваше дясно.
 • Има малък паркинг да оставите колата си и да се разходите.

От София:

*Проверете графика на автобуса преди да тръгнете, защото върви нарядко.
 • Първата спирка е на булевард Г. М. Димитров.
 • Бусът върви по булевард Св. Климент Охридски и пресича Околовръстното при кръгчето на ИКЕА.
 • Рейсът минава през с. Бистрица и с. Железница преди да влезе в с. Плана.
 • Слизате на спирка Турмачка махала (предпоследната).
 • Връщате се по уличката, по която автобусът току що е дошъл.
 • Свивате по третата пряка отляво: една тясна, неасфалтирана уличка. Трябва да видите табела за будистката ступа на нея.
 • Вървите само по нея и скоро ще видите будистката ступа отдясно.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Опознай Родината, за да я обикнеш!

Алеко Константинов