Перперикон

Борис Босев, 17.12.2020г.
Снимки от @bulgariatravel.org
Археологически средновековен комплекс Перперикон е един от най-старите мегалитни паметници в България. Комплексът се намира в Източните Родопи, на 20 километра североизточно от град Кърджали. Перперикон е една от най-големите крепости в Родопите – с площ от 12 000 кв. метра и е бил северният преден пост на първата европейска цивилизация – критско-микенската. Комплексът включва дворец, светилище, а по-късно и кръгъл храм. Скалният град е разположен в речната долина на река Перперешка, което благоприятства за развитието на древни цивилизации в тази местност. Поради тази причина, целият регион е осеян с исторически останки.
Най-ранните сведения за човешка дейност в Перперикон датират още от 6-то хил. пр. Хр., от епохата на неолита. Древните хора смятали скалното образувание, в което е разположен комплексът, за свещено и оставяли своите дарове там в продължение на хиляди години. Тази практика прераснала в цял култ към Бога-Слънце. Около 1000 година пр. Хр. мястото било изоставено. Неговото преоткриване става едва през късната бронзова епоха – през 6 век пр. Хр. Перперикон се славел и с пророческа дейност. Според легендата тъкмо там били направени две ключови пророчества. Първото предрекло могъществото и славата на Александър Македонски, а второто – силното управление на първия римски император – Октавиан Август. В периода II век пр. Хр. – I век сл. Хр. съоръжението Перперикон се разраства и се превръща в град с предградия. В центъра на града се е намирала царската резиденция на тракийското племе беси. По времето на късната Римска империя селището е опожарено и разграбено от племето гети. Поради приемането на християнството в Рим, Перперикон се превръща в епископско селище.
През Средновековието Перперикон процъфтява като областен център на две могъщи държави – Византийската империя и Първата и Втората българска държава. Местността е укрепена и се превръща в яка и почти непревземаема родопска крепост. Комплексът продължава да съществува до края на XIV век, когато войските на Османската империя го сриват до основи, което е причината в наши дни да се знае сравнително малко за Перперикон.
В наши дни Перперикон възкръсва отново. През 2000 година започват да се правят мащабни проучвания и археологически разкопки. Това дава резултат и там са открити първата църква в Родопите – строена през IV в. сл. Хр., както и първата писменост в Европа – линеар А. Перперикон е включен в 100те национални туристически обекта на Република България. Към него има както български, така и международен интерес, като близо 100 000 туриста посещават местността всяка година. Истинска историческа перла по българските земи, Перперикон си струва да бъде посетен, защото това е един истински портал към миналото по нашите земи.

Как да стигнем?

Перперикон се намира в Източните Родопи, като най-близко разположеното село е Горна крепост.

  • Излизате от София и карате посока Кърджали, като минавате през Хасковски минерални бани. 
  • Стигате до последното село преди Кърджали – Черноочене.
  • В ляво на пътя ще видите табели, които трябва да следвате, за да стигнете.
  • До самата местност не може да стигне с кола. Оставете я на импровизирания паркинг.
  • За да стигнете до Перперикон ще трябва да вървите още 20 минути по пътека нагоре, на която има табели и указания, които Ви насочват към селището.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Само родната земя е скъпа на всички.

Цицерон