Побитите камъни

Васил Николчев, 21.12.2020г.
Снимки: @bulgariatravel.org, @time2travel.bg
Природният феномен „Побитите камъни“ или „Дикилиташ“ е разположен на около 20 километра от град Варна и в непосредствена близост до село Слънчево. Природната забележителност представлява съвкупност от каменни колони и различни скални образувания с височина до 10 метра и дебелина до 3 метра. Представляват кухи, плътни или пълни с пясък цилиндри, пресечени конуси и други различни форми. Някои от тях лежат на земята, все едно са премахнати от местата им, докато мнозинството от тях са все едно „забити“ или „побити“ в земята (откъдето идва и името им).
Интересното е, че много от тях с времето са образували множество странни и забележителни форми – „камъкът на сърцето“, „кръгът на желанията“ и други.
Едно от уникалните неща е, че местността, в която се намират Побитите камъни, е единствената естествено формирана пустиня в източна Европа. Също така е една от двете естествено формирани пустини в цяла Европа. Местността е включена в списъка на „Натура 2000“ с цел запазването на най-големия вътрешен пясъчен хабитат в страната с неговата флора и фауна. Ярки представители на тази флора са кактуси, планинската роза, акацията и други. Друго, с което може да се характеризира тази местност, е финия и ситен, почти бял пясък. Също така на територията на природния парк се намира и единственото находище на растението „песъчарка“ в България.
Съществуват множество теории за създаването на тези природни феномени, като съществуващите теории се делят на два вида – органични и неорганични. Според първия вид, скалните образувания са се образували преди милиони години чрез ерозиони процеси и изветряне, поради действието на морската вода и атмосферата. Другата гледна точка пък разглежда идеята, че побитите камъни са останки от древни коралови рифтове, биогенни водораслови струпвания, вкаменени гори или вкаменени газови извори. Единственото обаче, което е сигурно, е че тези скални образувания не са дело на човека.
Без значение техния произход, можем да кажем, че „Побитите камъни“ са със сигурност едно от най-уникалните места в България, което всеки рано или късно трябва да посети. Точно и затова те често служат за снимачни площадки както и на български, така и на световни кино продукции.
Още информация
Вход:
Възрастни – 3лв
Деца – 2лв
Работно време:
май – септември: 10:00 – 19:00ч., почивни дни: понеделник и вторник
октомври – април: 10:00 – 17:00ч., почивни дни: събота и неделя

Как да стигнем?

Вековните секвои се намират на няколко км югозападно от град Кюстендил, област Кюстендил.

Може да се стигне с автомобил, като от магистрала Хемус се отклоните, следвайки табелите за селата Слънчево и Тополи. Местността се намира на около 4 км път от магистралата. Има отделен паркинг за комплекса.
С автобусна линия № 43 от Варна до спирка „Разклон Баново“ в с. Слънчево.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Само родната земя е скъпа на всички.

Цицерон