Вила Армира в Източни Родопи

Ася Ризова, 11.06.2020г.

Вила Армира е един от най-забележителните обекти в Източни Родопи, който си заслужава да посетим. Комплексът представлява частен дворец, построен от тракийски аристократ, и спада към най-запазените и същевременно богати римски домове в наше време. Останките му са открити през 1964 г., когато строители съвсем случайно се натъкват на вилата и преустановяват изграждането на вече започнат язовир, за да се фокусират върху развиването на обекта. Макар и опожарена от готите през IV в., голяма част от нейните находки, мозайки и богатства са запазени. По-късно я кръщават на малката река Армира, един от притоците на река Арда, намиращ се в близост до вилата.

В началото на комплекса се намира информационен център, който запознава туристите с богатата история на вилата. Обектът се състои от широко антре, заобиколено от различни плакати, съдържащи информация за вилата, и от зала, която приветства гостите на забележителността, като им предоставя кратък документален филм. Той обобщава  историята за имението и разказва за древността. 

Обиколката продължава към съществената част, а именно и самата вила. На входа се намират няколко екскурзоводи, които поемат групата и развеждат из вилата, показвайки и разказвайки им подробно за нейните интериор и история. Имението е изключително луксозно, съпроводено от гостна, басейн (разбира се, отдавна нефункциониращ), разнообразни мозайки, декорации, колони и други помещения. Сама по себе си, Вила Армира е уникална с античния си и запазен вид, великолепния интериор и богатата история, която носи. Тя заслужава да бъде посетена, защото е част от културното наследство на България и превъплъщава гостите си в нови и антични измерения. 

Разгледайте още снимки тук:

Как да стигнем?

Вила Армира е разположена в югоизточна България, близо до границата с Гърция.

Вила Армира се намира на около 4 километра южно от гр. Ивайловград, област Хасково.
Личният автомобил е най-сигурното и удобно средство, с което може да се посети забележителността. 
По пътя след Ивайловград има отбивка в дясно, която води до забележителността след 500 метра. Пред вилата има широк паркинг, удобен за паркиране.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Опознай Родината, за да я обикнеш!

Алеко Константинов