Тракийска гробница край с. Александрово

Георги Пандев, 23.11.2020г.
Снимки от @bulgariatravel.org
Тракийската гробница край с. Александрово се намира на около 20 километра източно от Хасково. Тя е открита през 2000 г. при разкопки на могилата „Рошава чука“ в покрайнините на селцето. Археологическата дейност се извършва изцяло от български екип начело с д-р Георги Китов. Находката се оценява като една от най-значимите на българската археология.
Гробницата датира от IV в. пр. Хр и е била предназначена за вечен дом на богат тракийски владетел, чието име си остава неизвестно. Стенописите в гробницата са запазени почти в идеален автентичен вид, което ги прави истински шедьовър на древното изкуство. Повечето от тях изобразяват ловни сцени. В архитектурен план гробницата има коридор дълъг 15 метра и две камери – една правоъгълна и една кръгла. Вероятно гробницата е била използвана в два времеви етапа, като за това свидетелстват насложените две подови настилки.
От 2009 година на броени метри от гробницата се намира и музейният център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“. В него има абсолютно точно копие на оригиналната Александровска гробница. Посетителите могат да видят и да разгледат тази реплика отвътре и отвън, докосвайки се до античното тракийско съзидание. Всички стенописи, изобразяващи бойни сцени, както и сцени на тракийски пиршества, са изобразени по напълно идентичен с оригинала начин.
В музейния център може да се видят и редица други тракийски артефакти. Безспорно една от най-впечатляващите изложени находки са 98-те златни апликации, открити в полите на Сакар планина. Впечатляващото е, че те са датирани от около 4500 г. пр. Хр, което ги прави сред най-старите златни находки в света редом със златните експонати, намерени във Варненския некропол и огърлицата от с. Хотница.
Определено гробницата край село Александрово се нарежда сред най-забележителните находки от тракийски произход в страната ни. Освен нея музейният център предоставя на показ още много други интересни експонати. Човек наистина може да се потопи в бита, живота и навиците на нашите древни предци.

Как да стигнем?

Важно е да отбележим, че става дума за село Александрово в област Хасково, не в област Ловеч.

По автомагистрала „Тракия“, от която се отбиваме посока Хасково. След отбивката за Хасково следим за отбивка вляво за село Александрово. Гробницата е след края на селото.
Вижте още
Имате идея за малко познато красиво кътче из България?

Споделете я тук и може да я добавим към картата.

Ще се свържем с вас само при възникване на въпроси относно забележителността.
Харесайте или споделете!

Обичам те, мое мило Отечество!

Любен Каравелов