Гео Милев - грубият естет

Един проект на НН

Големият български поет Гео Милев често остава неразбран от много хора. Новаторският му стил, грубият изказ и нестандартната форма, които той прилага в своите произведения, са една голяма част от причината за тази неразбраност. Неговите отличителни естетически и житейски убеждения обаче го превръщат в един истински феномен в българската литература.

Целта на проекта “Гео Милев – грубият естет” е да представи фигурата на Гео Милев и неговото творчество по един по-достъпен и интересен за аудиторията начин. С това екипът на “Наследството на Народа” искрено се надява да предизвика една по-близка духовна връзка с Гео-Милевата творческа и личностна вселена.

Стремежът ни е това да бъде постигнато с множество различни артистични интерпретации и разработки, разкриващи света на Гео Милев по един иновативен и развлекателен начин.

Емблематичната творба на Гео Милев “Експресионистично календарче за 1921 г.” е всъщност вдъхновител на целия проект, който точно 101 години по-късно, през 2022 година, представя този забележителен български творец.

За всичките 12 лирични прози от “Експресионистично календарче за 1921 г.” планираме подготвянето на артистични интерпретации, отразяващи визуално закодираното послание в текста. Всеки месец очаквайте новата илюстрация, отразяваща експресионистичния Гео-Милев текст, представляващ точно този месец.

Освен това тук ще можете да откриете най-различни разработки, разкриващи личността и живота на Гео Милев.

Експресионистично календарче за 1921