Панагюрище: исторически град и дом на Райна Княгиня

Теодора Маринова, 17.11.2021г.

Панагюрище на картата на България

снимка: https://maps.google.com

Панагюрище е много стар град, в който днес кипи живот така, както във всички големи градове в България. Намира се в близост до Пловдив: на юг от Балкана в западната част на страната. Днес Панагюрище е известен най-вече с историческите събития, случили се там по време на борбата за освобождение.

Паметник на Райна Княгиня

Всички знаем историята за преждевременното избухване на Априлското въстание през 1876 г. Няма българин, който да не е чувал поне веднъж израза “Свобода или смърт”. Нека си припомним и неговия произход – наред с подготовката на въстанието, на една млада панагюрска учителка се възлага задачата да ушие знаме, което да развеят въставащите българи. Георги Бенковски решава това да бъде Райна Футекова, известна като Райна Княгиня. Няколко години след въстанието тя ушива още три копия на знамето, едно от които днес се пази в родния ѝ дом в Панагюрище. Ако посетите града, ще имате възможност да влезете в къщата музей “Райна Княгиня”, където ще научите подробности за живота и приноса на тази българка към Освобождението на България.

снимка: https://www.banker.bg/obshtestvo-i-politika/read/vse-oshte-sme-dlujnici-kum-pametta-na-raina-kniaginia

Градът има наситена история. Там се случва голяма част от просветителната дейност по време на Българското възраждане. Още след XV век в панагюрските читалища и училища много културна и образователна дейност. В града се създават мъжко и девическо класно училище, където преподават знатни просветители, сред които историографът проф. Марин Дринов, писателят Петър Карапетров и други. В града са намерени много археологически експонати, от които е извлечена много информация за бита на хората в Панагюрище след Средновековието. Връщайки се още по-назад във времето, на тази територия през бронзовата епоха били заселени траките. Те били изкусни златари и оставят като наследство прочутото Панагюрското златно съкровище, което през последните години обикаля цяла Европа на изложения в музей като Лувъра. Може да се види отблизо в историческия музей “Панагюрище”, намиращ се само на няколко крачки от къщата музей на Райна Княгиня.

Исторически музей Панагюрище

снимка: https://pia-news.com/novite-vhodni-taksi-za-istoricheski-muzej-panagyurishte/

Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира.

Христо Ботев